הפרעת אישיות נרקיסיסטית

הפרעת אישיות נרקיסיסטיתהפרעת אישיות נרקיסיסטית באה לידי ביטוי בהיעדר יכולת לחוש אמפתיה כלפי הזולת ובנטייה של הסובל ממנה לעסוק באופן מוגזם ביכולות שלו ובעצמו באופן כללי. המקור של שם ההפרעה נמצא באגדה המספרת על אותו נסיך מפורסם שנקרא נרקיסוס, שהתאהב עד כלות בבבואה שלו שנשקפה אליו ממי הביצה. אותו נרקיסוס אומלל לא יכול היה להתנתק מהבבואה שלו ובסופו של דבר גווע.

חשוב לציין כי ישנם אנשים רבים בעלי קווי אישיות נרקיסיסטים, אך האבחון של האדם כסובל מהפרעת אישיות נרקיסיסטית מתאים בעיקר עבור אנשים שההפרעה שלהם חמורה עד כדי כך שאינם מסוגלים לתפקד באופן נורמטיבי. בין היתר בקרב אנשים אלו ההפרעה גורמת לקושי ביצירת קשרים חברתיים או קשרים זוגיים, קושי בהחזקת משרה קבועה לאורך זמן ועוד.

מה הם הגורמים להפרעת אישיות נרקיסיסטית?

בניגוד למחלות של הגוף, שפעמים רבות ניתן להצביע בבירור על הגורם להן, הרי שבכל הקשור להפרעות אישיות, לא תמיד ניתן לבודד גורם אחד שיש בכוחו לגרום להפרעה. בין היתר סבורים החוקרים בתחום שהפרעת אישיות נרקיסיסטית עלולה להיות תוצאה של המקרים הבאים:

  • חוקרים רבים מאמינים כי המקור להפרעה הוא בתקופת הילדות, במצבים בהם הילד גדל בסביבה מפנקת יתר על המידה.
  • חוקרים אחרים מאמינים כי המקור להפרעה הוא דווקא בהורים שטיפחו ציפיות מוגזמות וקיוו שהילד שלהם יהיה מוכשר בצורה בלתי רגילה או מיוחד מאוד במטרה לשמר את ההערכה העצמית שלהם.
  • לפי המחקרים הרבים שהצטברו בתחום נראה כי ההפרעה יכולה להיות גם תוצאה של טראומה או התעללות שנגרמה על ידי דמויות סמכותיות או על ידי ההורים במהלך הילדות.
  • באופן כללי נראה כי ההפרעה היא למעשה מעין מנגנון הגנה פסיכולוגי שבא לפצות על רגשי נחיתות ולפצות על חסכים רגשיים שונים. רוב הקלינאים מאמינים כי בניגוד למה שנראה כלפי חוץ, הרי שרוב הסובלים מהפרעת אישיות נרקיסיסטית דווקא חשים הערכה עצמית נמוכה ביותר.

מה הם התסמינים של הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

לפי המדריך הסטטיסטי והדיאגנוסטי להפרעות פסיכיאטריות, הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא תבנית אישיות שבאה לידי ביטוי בחוסר יכולת להזדהות רגשית עם הזולת ובצורך בהערצה, המתחילה בשלבי הבגרות המוקדמת ומכילה לפחות חמישה מהמאפיינים הבאים להלן:

  • תחושה מוגזמת ולא פרופורציונאלית של חשיבות עצמית.
  • עיסוק יתר בדמיונות של הצלחה אינסופית, אהבה מושלמת, יופי או כוח.
  • נטייה לנצל אנשים אחרים.
  • יחס מתנשא, שחצן ויהיר.
  • נטייה לקנא באחרים או להאמין שאחרים מקנאים בו.
  • בעל נטייה לקבל יחס מועדף ללא כל היגיון.
  • מאמין שהוא כל כך מיוחד עד שרק אנשים מיוחדים מסוגלים באמת ובתמים להבין אותו לעומק.
  • דרישות להערצה מוגזמת מהסביבה.

כיצד מאבחנים הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

האבחנה של ההפרעה מתקבלת על ידי איש מקצוע מתחום רפואת הנפש בהתאם לתסמינים שמציג הנבדק. כמו כן, ייתכן כי בתהליך האבחון שבדרך כלל מבוסס על שיחה פתוחה, ייעשה שימוש גם בשאלונים. במהלך התהליך יש לשלול מצבים נפשיים והפרעות פסיכיאטריות אחרות שהיו יכולים לבוא לידי ביטוי בתסמינים האופייניים להפרעת אישיות נרקיסיסטית.

כיצד מטפלים בהפרעת אישיות נרקיסיסטית?

בדרך כלל טיפול פסיכותרפי פרטני יהיה יעיל לטיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית, אך התהליך הטיפולי עלול להיות מאתגר מאוד, קשה וארוך וזאת כיוון שלא פשוט לגרום למטופל להכיר בהפרעה.

בנוסף לכך, ניתן לנסות לטפל בהפרעה באמצעות טיפול התנהגותי קוגניטיבי שמטרתו לסייע למטופל להתנער מהחשיבה ההרסנית והמעוותת וכך לשנות את דפוסי ההתנהגות שלו. טיפול תרופתי יינתן רק במצבי משבר של דיכאון וחרדה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום