התרופה פרוזאק: כך תשתמשו בה בבטחה

פרוזאקפרוזאק היא תרופה מעכבת ספיגה חוזרת של סרוטונין מחדש. הוא משפיע על כימיקלים במוח שעשויים להיות לא מאוזנים אצל אנשים עם דיכאון, פאניקה, חרדה, או תסמינים כפייתיים. תרופה זו משמשת לטיפול בהפרעות דיכאוניות גדולות, בולימיה נברוזה, שהיא הפרעת אכילה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, והפרעת פאניקה.

במקרים מסוימים, פרוזאק משמשת בשילוב עם תרופה נוספת הנקראת ציפרלקס לטיפול בדיכאון מאני הנגרם כתוצאה מהפרעה דו קוטבית. שילוב זה משמש אף לטיפול בדיכאון לאחר שלפחות שתי תרופות אחרות נוסו ללא טיפול מוצלח בתסמינים.

פרוזאק: מידע חשוב

אין להשתמש בפרוזאק אם לוקחים גם תרופת פימוזייד, ואין להשתמש בה אם בוצע שימוש במעכבי MAO בשבועיים האחרונים, מחשש לאינטראקציה מסוכנת. יש להמתין לפחות שבועיים לאחר הפסקת השימוש במעכבי MAO לפני שניתן לקחת פרוזאק. אין להשתמש בפרוזאק אם קיימת אלרגיה לתרופה פלוקסטין, ויש להמתין חמישה שבועות לאחר הפסקת השימוש בתרופה זו, לפני שניתן לקחת פרוזאק.

חלק מהצעירים הסובלים מדיכאון, נוטים לפתח חשיבה אובדנית כשהם מתחילים להשתמש בתרופות פסיכיאטריות. יש לעקוב אחר השינויים במצב הרוח או התסמינים.

יש לדווח לרופא על תסמינים חדשים או החמרת תסמינים – כגון: שינויים במצב הרוח או שינויים התנהגותיים, חרדה, התקפי פאניקה, בעיות שינה או אם מתעוררות תחושות אימפולסיביות, עצבנות, סערה נפשית, עוינות, תוקפנות, חוסר מנוחה, היפראקטיביות נפשית או פיזית, הגברת הדיכאון או חשיבה על התאבדות או פגיעה עצמית.

לפני שתתחילו להשתמש בפרוזאק

יש ליידע את הרופא לגבי כל סובי התרופות נוגדות דיכאון המשמשות בהווה, במיוחד רסיטל, סימבלטה, דזיירל, אפקסור, לקספרו, לובוקס, אולפטרו, פקסיל, פקסווה, סימביקס, ויבריד או זולופט.

תרופות מסוימות עשויות לקיים אינטראקציה עם פלוקסטין, ולגרום למצב חמור שנקרא תסמונת סרוטונין. יש לוודא שהרופא יודע על כל התרופות האחרות בהן משתמשים, ולשאול אותו לפני ביצוע שינויים כלשהם באופן נטילת התרופה פרוזאק, מועדי השימוש בה או המינונים.

פרוזאק עם מצבים בריאותיים

כדי לוודא שפרוזאק בטוחה לשימוש באופן אישי, יש ליידע את הרופא לגבי המצבים הבריאותיים הבאים:

  • שחמת הכבד
  • מחלת כליות
  • סוכרת
  • גלאוקומה צרת זווית
  • התקפים או אפילפסיה
  • הפרעה דו קוטבית
  • היסטוריה של שימוש בסמים או מחשבות אובדניות
  • טיפול בדיכאון באמצעות נזעי חשמל (ECT).

פרוזאק בהריון

נטילת פרוזאק במהלך ההיריון עלולה לגרום לבעיות חמורות או סיבוכים אחרים הקשורים לתינוק. אך יתכן שאישה תחווה הישנות של דיכאון אם היא מפסיקה לקחת תרופות נוגדות דיכאון. יש ליידע את הרופא מיד עם תחילת ההיריון.

אין להתחיל או להפסיק לקחת פרוזאק במהלך ההיריון, ללא ייעוץ רפואי. התרופה פלוקסטין עלולה לעבור לחלב האם ולהזיק לתינוק בתקופת ההנקה. לכן יש ליידע את הרופא לגבי הנקה.

כך תשתמשטו נכון בפרוזאק

יש להשתמש בתרופה בדיוק כפי שקבע הרופא, ולבצע את כל ההוראות המפורטות על תווית המרשם. הרופא עשוי לשנות מדי פעם את המינון, ואין ליטול תרופה זו בכמויות גדולות או קטנות יותר מהמומלץ. אין למחוץ, ללעוס, לשבור או לפתוח קפסולת פרוזאק שבועית, אלא לבלוע את הקפסולה בשלמותה. יתכן שיחלוף חודש לפני שיפור התסמינים. יש להמשיך את השימוש בתרופה בהתאם להוראות הרופא, וליידע אותו אם התסמינים אינם משתפרים.

אין להפסיק את השימוש בפרוזאק בפתאומיות, מחשש סכנה לתסמיני גמילה חמורים. יש להתייעץ עם הרופא לגבי הפסקה בטוחה של השימוש בתרופה. יש לאחסן את האריזה בטמפרטורת החדר, הרחק ממקורות חום ולחות.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום