קונצרטה היא תרופה המשמשת לטיפול הפרעות קשב וריכוז הכול הגילאים החל מילדים עד גיל 65. לתרופה יש זמן השפעה ארוך ולכן לוקחים אותה פעם אחת ביום. לתרופה יש השפעה כללית של רוגע. מנגנון הפעולה המדויק של התרופה הוא איננו ברור לגמרי.

מטופלים אשר משתמשים בתרופה עלולים לדווח על מספר תופעות לוואי, כגון דלקות בדרכי הנשימה, כאבי בטן וכאבי ראש.

במידה ואחת מתופעות הלוואי מופיעות יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל, אולם יחד עם זאת, אין להפסיק התרופה מבלי התייעצות הרופא המטפל. תופעות לוואי חמורות יותר שיש לשים עליהם לב: לחץ בחזה, קוצר נשימה, אבדניות. טרם נטילת התרופה יש לידע את הרופא המטפל על מחלות לב קודמות, לחץ דם גבוה, קצב לב לא סדיר, תסמונת טורט, פירכוסים או אפילפסיה ולחץ דם גבוה.

קונצרטהתרופת קונצרטה (בלעז – Concerta), הידועה גם בכינוי מתילפנידט (Methylphenidate) על שם החומר הפעיל בה ובריטלין, משתייכת למשפחת התרופות מעוררות מערכת העצבים המרכזית.

תרופה זו מיועדת לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADD) והיפראקטיביות (ADHD) בקרב ילדים ומבוגרים. היא גם מסייעת במקרים מסוימים של נרקולפסיה.

התרופה מגיעה בתצורת טבליות, ונדרש מרשם רפואי על מנת להתחיל טיפול עמה. הקונצרטה עצמה אינה חלק מסל הבריאות, אך חלק מתחליפיה – ריטלין על תצורותיו – כלולים בסל הבריאות. כמו כן, על הקונצרטה עצמה ישנה הנחה מסוימת בעת רכישה בבתי החולים של כללית ובהסדר.

שימוש וטיפול בעזרת קונצרטה

הקונצרטה הינה תרופה המיועדת לטיפול במקרים של הפרעות קשב וריכוז (ADD) או הפרעות היפראקטיביות (ADHD), אך על מנת להיות זכאים למרשם עליכם תחילה לעבור אבחון מסודר באשר להפרעות אלו. כמו כן, היא נמצאה יעילה לטיפול בנרקולפסיה, מחלה נדירה המאופיינת בישנוניות או עייפות מוגברת, חולשה של השרירים, שיתוק לפני או אחרי השינה, והזיות במהלך זמן הערות.

המינון של קונצרטה משתנה, לרוב נטילה בין פעם לשלוש פעמים ביום, כאשר המינון עצמו משתנה בין מבוגרים לילדים, הסיבות לנטילת התרופה, וייעודה הטיפולי במקרה הספציפי. יש להקפיד על המינון אשר רשם הרופא, מאחר ומינון יתר עלול להוביל להתמכרות. כמו כן, התרופה לכשעצמה אינה בהכרח פותרת את בעיות הקשב והריכוז או ההיפראקטיביות, ועל כן חשוב לשלב את הטיפול התרופתי עם טיפול פסיכולוגי או נפשי.

את התרופה אפשר ליטול ללא שום קשר לשילוב עם מזון.

קונצרטה מאושרת לשימוש בילדים מגיל 6 שנים ומעלה, ואסורה לחלוטין לשימוש בגילאים צעירים יותר. בשל תופעות הלוואי שלה, מרגע התחלת הטיפול אין לעשות הפסקות בו בבת-אחת, ויש לרדת בהדרגה עד להפסקתו.

אזהרות בטיפול עם קונצרטה

במיוחד בקרב ילדים, יש לעקוב אחר גובה ומשקל הילד, לבצע בדיקות תקופתיות, ולשים לב להשפעת התרופה על ההתנהגות, השינה, ותחושות הילד. לתרופה זו ישנן תופעות לוואי ידועות, אשר יפורטו בהמשך, אך ביניהן עצבנות וקשיי הירדמות אשר אמורות להיעלם עם הזמן.

לתרופה זו ישנה סכנת התמכרות, ומשום כך חשוב להקפיד על המינון ולא להפסיק את הטיפול בבת-אחת, אלא לרדת בהדרגתיות עד שאין צורך בה יותר. מעבר לכך, רצוי לעשות הפסקות בטיפול מידי פעם, על מנת לבדוק אם עדיין ישנו הצורך בתרופה, או שמה המטופל הגיע למצב מאוזן יותר.

תרופה זו אסורה בהנקה והיריון, בשל החשש שהיא תפגע בעובר המתפתח או בתינוק במהלך ההנקה ולאחריה. כמו כן, אלכוהול עלול להחריף את תופעות הלוואי של תרופה זו, ועל כן יש להימנע משתיית אלכוהול במשך הטיפול בה.

מבחינת נהיגה, תרופה זו עלולה לגרום לתופעות לוואי של טשטוש או סחרחורת, אך בהינתן מצב שבו תופעות לוואי אלו אינן מופיעות מותר לנהוג בעת הטיפול בתרופה.

אין ליטול תרופה זו אם ישנה רגישות כלשהי למרכיביה, היסטוריה של דיכאון או מצבי חרדה בהווה, אם ישנו אבחון לגלאוקומה, תסמונת טורט או רקע של הפרעה זו במשפחה, וכן בשילוב עם תרופות חוסמות אנזים MAO או בשבועיים שלאחר נטילת תרופות אלו.

תופעות לוואי של קונצרטה ומשפחת התרופות מבוססות מתילפנידט

הסובלים מבעיות לב חמורות אינם יכולים להשתמש בתרופה זו, בשל מקרים של מוות פתאומי בקרב ילדים ומתבגרים אשר נטלו את התרופה במקרים אלו. כמו כן, תרופה זו עלולה לגרום ללחץ דם גבוה, תופעות לוואי פסיכיאטריות שונות, פרכוסים, הפרעות ראייה, פגיעה בגדילה של הילד מבחינת משקל או גובה, להוביל לחסימת מעיים, וכדומה.

במקרים נדירים, מתילפנידט גם עלולה להוביל לאנמיה או טרומבוציטופניה. על כן יש לעקוב אחר המטופל, במיוחד בקרב ילדים, ולבצע בדיקות שגרתיות, בדיקות דם, ולבחון מצב רוח, התנהגות, וכדומה. בכל מקרה של התנהגות או תחושה חריגה, יש לפנות לרופא המטפל. במקרים קיצוניים יותר, כגון פרכוסים, יש גם לפנות לטיפול רפואי.

בין תופעות הלוואי הנפוצות של הקונצרטה נכללים תסמינים של כאבי ראש, נדודי שינה, יובש בפה, אובדן תיאבון, בחילה, סחרחורות, ירידה במשקל, רגזנות, הזעה, ובעת הפסקת הטיפול גם חרדה, עלייה בלחץ דם, ורגזנות. בקרב ילדים ומתבגרים ייתכנו גם כאבים בבטן העליונה. בכל מקרה של תופעת לוואי חמורה או קיצונית, בין אם היא מלווה בהתנהגות לא נורמטיבית למטופל או לא, יש לפנות לרופא המטפל.

חשוב להיוועץ עם הרופא המטפל טרם תחילת הטיפול, להבין היטב את התסמינים האפשריים, להיות במעקב מסודר אחר תופעות לוואי במהלך הטיפול, ולראות כי אכן תרופה זו מתאימה למטופל. לעיתים יש גם לשקול חלופות אחרות, מאחר ולא כל תרופה מסוג זה מתאימה לכל מטופל.

מבחינת שילובים תרופתיים, כאמור הקונצרטה וכלל התרופות מבוססות המתילפנידט אינן מיועדת לשילוב עם משפחת התרופות חוסמות ה-MAO, מאחר ושילוב כזה עלול להיות קטלני. כמו כן, הקונצרטה עלולה להוריד את הסף לפרכוסים הקשורים באפילפסיה, וכל שילוב תרופתי עם פניטואין או קרבמזפין, ולמעשה כל תרופה ממשפחת הברביטורטים, יש להיזהר בו. גם אין לשלבה עם נוגדי דיכאון טריציקליים או קומדין.

 

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום