התמודדות עם רווקות מאוחרת

התמודדות עם רווקות מאוחרתבשנים האחרונות התופעה שזכתה לכינוי רווקות מאוחרת הולכת ונהיית רחבה ונפוצה יותר כשלמעשה ישנם כבר כאלו שהכריזו עליה כעל מכת מדינה. חשוב להבין כי הרווקות המאוחרת נתפסת בחלק מהמקרים כבעיה בעיני אלו הסובבים את הרווק ופחות כבעיה ממנה סובל הרווק עצמו.

במקרים רבים מספור מדובר על בחור או על בחורה שהחליטו באופן מודע להשקיע את רוב מרצם במרוץ החיים, בהתקדמות בעבודה או ברכישת השכלה ופשוט הזניחו את תחום הזוגיות. עם זאת, ישנם רווקים רבים בשנות השלושים ואף הארבעים לחייהם שנשארו בעולם הרווקות לא מתוך בחירה. ברווקים אלו נתמקד במאמר זה.

כיצד הרווקות המאוחרת משפיעה על הנפש?

הרווקות המאוחרת עלולה להשפיע על נפש הרווק או הרווקה במגוון רחב של צורות ודרכים. ראשית תחושת הבדידות עלולה לגרום לערעור הביטחון העצמי וליצור כמיהה גדולה לקשר. בנוסף לכך, כאשר הרווק חי בחברה שבה רוב בני גילו כבר נמצאים במסגרת של נישואין או זוגיות יציבה וארוכת שנים, הוא עלול להתחיל לתהות שמא משהו בו אינו כשורה, שאינו מתנהל באופן הנכון או שאינו ראוי לקשר רומנטי אמיתי.

הרווקות המאוחרת עלולה לגרום להתפתחות של לחץ פנימי, מועקה ואפילו להוביל לבעיות של חרדה, ירידה בדימוי העצמי ובערך העצמי, נטייה להסתגרות, להמעטה במפגשים חברתיים ועוד.

מה הם הקשיים עמם מתמודדים הסובלים מרווקות מאוחרת?

אחד הקשיים המרכזיים עמם צריכים להתמודד האנשים הסובלים מרווקות מאוחרת הוא הקושי החברתי. בחברה המערבית קיימת מערכת של לוח זמנים חברתי המגדירה את טווחי הזמן הנורמטיביים בהם אמור האדם לעבור שלבים שונים בחייו.

מסגרות הזמנים משתנות מחברה לחברה, אך ישנם כמה שלבים שעוברים כחוט השני בין רוב החברות המערביות. כך למשל את הלימודים בבית הספר נהוג להתחיל בגיל שש ולסיים בגיל שמונה עשרה לצורך העניין.

לוח הזמנים החברתי מגדיר גם פחות או יותר את השלב בחיים שבו הפרט אמור למצוא אהבה וזוגיות ולהתמסד במטרה להקים משפחה. במידה והפרט לא פועל לפי לוח הזמנים החברתי הוא עלול למצוא את עצמו נתון ללחצים חברתיים מצד גורמים שונים לרבות חברים קרובים ובני משפחה.

קושי נוסף עמו צריכים להתמודד אלו הסובלים מרווקות מאוחרת הוא תחושת הבדידות האופיינית להם. תחושת הבדידות נוצרת כתוצאה מכך שהמפגשים החברתיים הולכים ומתמעטים עם החברים הקרובים.

כמו כן, תחומי העניין וסדרי העדיפויות של אנשים הנמצאים במערכת יחסים זוגית, בדגש על הורים לילדים שונים מאלו של רווקים. אם לא די בכך, הרי שכאשר הרווק פוגש בזוגות, הרווקות שלו משתקפת באופן חזק ועלולה להיווצר תחושה של חוסר שייכות או חוסר התאמה בינו לבין חבריו הקרובים.

כיצד ניתן להתמודד עם רווקות מאוחרת?

ראשית, חשוב להכיר בכך שמדובר בבעיה, אלא אם כן מדובר על רווקים שבחרו בחיי הרווקות ולא חשים חרטה על הבחירה שעשו. עם זאת, במידה והרווקות המאוחרת גורמת למצוקה חשוב מאוד להכיר בכך ולאחר מכן לפנות לגורם מקצועי מתחום רפואת הנפש. לא אחת במהלך הטיפול הרגשי או הפסיכולוגי מתברר כי ישנם גורמים מסוימים שהפריעו למטופל להניע קשר רומנטי. בגורמים אלו ניתן לטפל ובכל הקשור לטיפול בבעיות רגשיות, הרי שמוטב מוקדם מאשר מאוחר.

במקרים רבים זמן קצר לאחר הפנייה לטיפול הפסיכולוגי המטופל כבר החל ליצור קשרים וליזום חברויות עם בני המין השני. מדובר על בעיה שכיחה מאוד ונפוצה מאוד שניתן להתגבר עליה בחלק ניכר מהמקרים בקלות רבה יחסית. ועל כך נאמר – ויפה שעה אחת קודם.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום