שיקום חברתי

הרפואה של זמננו מאמינה כי האנשים הסובלים ממחלות נפש, אינם חייבים בהכרח להיות תחת אשפוז זמן ממושך כשם שהיו בעבר, אלא ניתן גם לטפל בהם במסגרת הקהילה, באמצעות טיפול תרופתי קבוע, מפגשים עם אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש ובאמצעות שילובם במסגרות חברתיות מתאימות. מסיבות אלו, בתי החולים הפסיכיאטריים לא מאשפזים את החולים לתקופות ארוכות, כאשר אין בכך צורך.

מטרת השיקום החברתי

פגועי הנפש שיצאו מאשפוז וחיים בתוך הקהילה, חשים מבולבלים ומפוחדים בחייהם החדשים. כעת ההגנה של בית החולים איננה עוד, ועליהם להתמודד עם מהלך החיים בעצמם. כאן בדיוק זהו מקומם של המועדונים שקמו על מנת לשקם את אותם אנשים מבחינה חברתית.

אלו הם מועדוני תעסוקה, המסייעים לפגועי הנפש בהתמודדות חדשה עם החיים, מעניקים תמיכה וייעוץ, דואגים לפעילויות חברתיות שונות בתוך המועדונים ומחוצה להם, ומסייעים לאנשים למצוא מקומות עבודה מתאימים.

החברה האנושית מתייחסת פעמים רבות אל פגועי הנפש בצורה מזלזלת ופוגעת, ישנן דיעות קדומות וקיימת תופעה של אלימות מילולית, ולעתים גם פיזית כלפיהם, בגלל חולשתם ומעמדם החברתי.

על מנת שפגועי הנפש יוכלו להתמודד עם אותן תופעות ועם סיטואציות בין אישיות שמתרחשות בחוץ, הם זקוקים לשיקום חברתי, אותו יוכלו לקבל במועדוני תעסוקה לפגועי נפש. במועדונים יעצימו את כוחם הנפשי באמצעות הקניית כלים לגיוס כוחות נפשיים בעמידה מול החברה שבחוץ, מתן עידוד, חיזוק ומוטיבציה.

מסגרות השיקום החברתי תומכות בפגועי הנפש ובמשפחותיהם, ומסייעות להם במציאת מקומות תעסוקה מתאימים, במציאת מסגרות דיור וכמובן בתחום החברתי, מתוך אמונה מלאה כי אנשים אלה מסוגלים להשתלב בקהילה. כדי לאפשר להם את ההשתלבות החברתית, הם מקבלים את התמיכה והסיוע המגיעים להם.

מה מנחה את מסגרות השיקום החברתי?

הקו הבסיסי המנחה את דרך הפעולה במועדונים הוא מתן התייחסות לפגוע הנפש כאל בן אדם לכל דבר, ולא לראותו בראי המחלה הנפשית ממנה הוא סובל. לכל משתקם יש צרכים, רצונות ויכולות שונים משל משתקמים אחרים, ועל פי זה מרכיבים את תכנית שיקומו, יחד איתו ועם משפחתו.

הפעילויות במסגרות השיקום החברתי הן גמישות ומתאימות לכל אדם באשר הוא. כל עוד המשתקם נמצא במועדון השיקום, הוא חווה פעילויות רבות המתאימות לרצונותיו ולצרכיו.

כל משתקם נמצא בטיפול מתמשך אצל פסיכיאטר, ומאחריותו לשמור עמו על קשר רציף. לצד זה, מסגרת השיקום גם היא מקיימת קשרים עם אנשי המקצוע המטפלים באנשים כדי לעקוב אחר התהליך הנפשי אותו הם עוברים, גם מחוץ למסגרת.

מה כולל השיקום החברתי?

כדי להעניק שיקום חברתי יעיל ומוצלח לפגועי הנפש, הוקמו ברחבי הארץ המועדונים התעסוקתיים, המספקים מסגרת סגורה, מוגנת ותומכת, בה נבנית עבור כל אחד תכנית אישית על פי כישוריו וצרכיו האישיים. בנוסף מתקיימות פעילויות חברתיות בהן האנשים מתנסים בחוויות אינטראקציה אחד עם השני ובתקשורת בין אישית.

במועדונים מוצעים למשתקמים שיחות טיפוליות קבוצתיות המונחות על ידי אנשי הצוות במקום, מתקיימים חוגי העשרה כמו דרמה, מחשבים, קולנוע, אקטואליה ועוד.

לאנשים המשתתפים בחוגים אלו ניתנת הזדמנות ללמוד נושאים חדשים והזדמנות לפתח קשרי חברות בצורה בלתי פורמאלית. כמו כן, במועדונים עורכים חגיגות ימי הולדת וחגים, ובנוסף יוצאים לנסיעות ולטיולים ברחבי הארץ.

לסיכום

המועדונים החברתיים הפועלים במסגרת השיקום החברתי, נועדו למטרה אחת עיקרית והיא לשפר בצורה משמעותית את איכות החיים של המשתקמים. הם פועלים למען רווחת אותם אנשים ודואגים לעתידם הן מהבחינה החברתית והתעסוקתית והן מבחינת דאגה למציאת מסגרות דיור שתואמות את מצבם.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום