שליטה בכעסים

שליטה בכעסיםאנו נתקלים במהלך היום בלא מעט מצבים, הגורמים לנו לכעס, לתחושת תסכול וגם לזעם. חלק מאתנו מתגברים על כך בתוך פרק זמן קצר וחווים תחושות בעוצמות נמוכות לרוב, אולם אצל אחרים הדבר מלווה בתחושה עוצמתית הרבה יותר, שלא תמיד חולפת מעצמה בקלות או במהירות.

מרביתנו יודעים כיצד להתמודד עם הכעס, עם הזעם שתוקף אותנו לעיתים, ומכל סיבה שהיא, אחרים – לא מצליחים לעשות זאת בעצמם ולשלוט בצורה נכונה בכעסים. במיוחד בשביל מוצעים כיום טיפולים מיוחדים, הכוללים חשיפה לכלים חשובים, שיכולים לסייע בזמן הכעס ולעזור להפחית את עוצמתו.

רקע

היום יום שלנו עמוס במתחים, בחרדות וגם בלא מעט מצבים, המעוררים כעסים. זה יכול להיות השכן, שיוצא מחניית הבניין בצורה מסוכנת וכמעט פוגע ברכב שלנו, או אולי האוטובוס שלא עוצר לנו בתחנה. זה יכול להיות הבוס, במקום העבודה, הלקוח שמנדנד או הילדים שמציקים בבית. כך או כך, מרביתנו למדנו עם השנים כיצד להתמודד עם מצבים אלה וכיצד להרגיע את עצמו למרות התחושות השונות שהם מעוררים בנו.

אולם, ישנם כאלה שלא תמיד מצליחים להתמודד עם כך ותגובתם למצב באה לידי ביטוי בהתפרצות גדולה מאד. הדבר יכול לגרום ליחסים מעורערים עם המשפחה, עם החברים עם העובדים ועם הסביבה כולה, וגם כשלאחר מכן באה החרטה. חוסר היכולת להירגע, לנשום עמוק, להפנים את הסיטואציה ולהגיש בצורה שקולה ומבוקרת, מוביל לתגובה חסר פרופורציה פעמים רבות הפוגעת גם בסובבים.

התקפי זעם וכעס

התקפי זעם וכעס יכולים לבוא לידי ביטוי בתצורות שונות. בחלק מהמקרים הם לא יהיו קשורים לסיטואציה עצמה, אלא יותר לתחושת תסכול רב ולכעס שהצטבר עם הזמן. במקרים אחרים הם מופיעים מיד לאחר מצב מסוים, שמעורר אותם, והם מלווים בהתפרצות ובמצבים מסוימים, קיצוניים יותר, גם באלימות פיזית או אלימות מילולית קשה. התוקפנות הזו, המלווה את ההתקפים, לא תמיד ניתנת לשליטה וגם כשהאדם שמביע אותה מודע לעוצמתה ולנזק שהיא עשויה לגרום.

גורמים

הגורמים להתקפי הזעם ולהתקפי הכעס העוצמתיים קשורים בדרך כלל בעבר. כולנו נולדים עם דחף תוקפנות והוא חלק בלתי נפרד מהיותנו יצורים אנושיים, אולם עם הזמן, וכחלק מתהליך החברות, כחלק מתהליך ההתבגרות שלנו, אנו לומדים לשלוט בתוקפנות הזו ולנתב אותה לכיוונים אחרים.

התנסויות עבר מובילות פעמים רבות אנשים מסוימים לפעול בתוקפנות רבה ולסבול מהתקפי זעם וכעס קשים. הדבר צץ במצבים בהם הם חשים סכנה כלשהי, איום על חייהם, בין אם באופן ממשי ובין אם באופן רגשי והניסיון להימנע מהכעס, להימנע מהזעם שאותו הם תופסים כשלישי מאד, מעורר בהם חרדה גבוהה עוד יותר וגם חשש רב מהתפרצות חסרת פרופורציות. התחושות הלא נוחות האלו, הסבל הרב מובילים לתגובה רגשית חזקה מאד ובסופו של דבר לחוסר יכולת לשלוט בעוצמתה ובמידתה.

התקפי הזעם והכעס מלווים בתסמינים פיזיולוגיים שונים. כמו למשל נשימה מואצת, דופק מהיר מאד, הזעה, רעד בגוף, תחושת מועקה ולחץ בחזה, יובש בפה ועוד. אצל אנשים מסוימים מלווים התקפים אלה בקללות, בצעקות, באיומים, בהשפלות וגם בוויכוחים סוערים. אחרים מבטאים זאת באופן פיזי, כמו מכות, סטירות ועוד.

טיפולים

הטיפול המוצע לסובלים מכך הוא טיפול אישי לרוב, הכולל שינוי דפוסי חשיבה ותפיסת הזעם, הכעס וכל התחושות האחרות הנלוות לכך באופן שונה. הטיפול מפגיש את המטופל עם סיטואציות שונות, המעוררות בו תחושות של כעס, המלווה בהתקפי זעם חמורים. הוא מספק לו כלים להתמודד עם התחושה באופן אחר, לתרגם את הסיטואציה בדרך שונה שתאפשר לו להגיב אחרת.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום