תקיפה מינית

תקיפה מיניתתקיפה מינית היא כל מעשה או התנהגות מינית שאדם מבצע כלפי אדם אחר ללא הסכמתו. הנפגע יכול להיות גבר, אשה, ילד או ילדה וכך גם הפוגע, גם אם בקרב בוגרים רוב הפוגעים הם גברים ורוב הנפגעות הן נשים.

תקיפה מינית, למרות שנחשבת להתנהגות לא מקובלת, היא תופעה נפוצה למדי, נפוצה יותר ממה שרובנו רוצים להאמין: סקרים שונים מלמדים כי אשה אחת מ-3 עברה תקיפה מינית ואחד מ-7 ילדים היה (או עודנו) קורבן להתעללות מינית.

הדבר נובע ממספר גורמים, ביניהם חוסר מודעות חברתי למימדי התופעה, הימנעות מחינוך מיני משמעותי בבתי הספר ומסורת ארוכת שנים של דיכוי נשים חברתי וכלכלי.

נוסף על כך, ישנו קושי באכיפת החוק כיוון שרבים מהנפגעים לא מתלוננים בשל החשש מחשיפה, ותלונות רבות שמוגשות לא מגיעות לכלל הרשעה בשל אופיה של התקיפה, שנעשית לרוב במקום מסתור, בנוכחות התוקף והנפגע בלבד.

סוגי תקיפה מינית

החוק קובע הגדרות לסוגים שונים של תקיפה מינית. לעתים ארוע תקיפה אחד כולל מספר סוגי תקיפה מינית, ולעתים קרובות ישנה תקיפה מינית מתמשכת, בעיקר בילדוּת. להן הסוגים השונים של מצבי תקיפה מינית:

אונס

החדרת אבר או חפץ לאיבר המין של אשה ללא הסכמתה. לא אחת שומעים גם על אונס קבוצתי, הנעשה על ידי יותר מתוקף אחד.

מעשה סדום

החדרת אבר או חפץ לפי הטבעת או לפיו של אדם ללא הסכמה.

מעשה מגונה

תקיפה מינית שנועדה לגירוי או סיפוק מיני, אך אינה כוללת חדירה.

גילוי עריות

גילוי עריות הינה תקיפה מינית על ידי בן משפחה שקשורה לרוב גם לפדופיליה. בדרך כלל נעשית בילדים ונמשכת לאורך שנים ארוכות בשל הקושי לחשוף את המעשים.

הטרדה מינית

התנהגות מינית המופנית כלפי אדם שאינו מעוניין בה, כגון חיזור לא רצוי, הערות לגבי איברי המין, נטייה מינית, מגדר וכו'. הטרדה מינית יכולה להיעשות בכל מקום, ולא רק במקומות עבודה. להרחבה: החוק למניעת הטרדה מינית

תגובת הנפגע מתקיפה מינית

תקיפה מינית היא אקט אלים, אשר נובע מרצון בשליטה ופוגע קשות בנשים וגברים רבים. הפגיעה בגוף- בדבר הפרטי ביותר- גורמת לנפגע (בדרך כלל הנפגעת) לתחושות קשות של בושה, אשמה, שנאה עצמית וחוסר אמון בבני אדם.

התקיפה נחקקקת כטראומה בגופם ובנפשם של הנפגעים, ומתבטאת פעמים רבות בתגובות פוסט- טראומטיות כגון: נתק רגשי, קושי לדבר על המאורע, דכאון, הסתגרות חברתית, פלאש- בקים, קשיי שינה, הפרעות אכילה, פגיעה עצמית, א-מיניות ועוד.

הטיפול בנפגעי תקיפה מינית

בשל אופיה הקשה של הפגיעה, בדרך כלל הנפגע זקוק לקבלת טיפול נפשי מקצועי כדי להתאושש מן הפגיעה הקשה ולהחזיר לעצמו את תחושת הבטחון.

לא תמיד אפשר להתגבר לגמרי על הפגיעה: פעמים רבות החוויה הקשה ממשיכה להדהד בחיי הנפגע, אך באמצעות הטיפול לומדים כיצד לחיות עם הזכרונות וכיצד לתת שוב אמון במישהו קרוב.

להלן מספר סוגי טיפולים לנפגעי תקיפה מינית:

טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי לנפגעי תקיפה מינית עוסק בתחושות הקשות שעולות בעקבות הארוע ובמיוחד בתחושת האשמה המלווה לתקיפה ובהחזרת תחושת השליטה שאבדה.

היפנוזה

טיפול נוסף לטיפול הפסיכולוגי, יש באפשרות פסיכולוג לבצע טיפול עמוק יותר על ידי היפנוזה. השיטה הינה מתאימה לביצוע תהליך פסיכולוגי אפקטיבי במטופלים שונים.

טיפול במגע

טיפול במגע מתמודד ישירות עם הפגיעה הגופנית באמצעות מגע, שמעורר את התגובות הגופניות השליליות לתקיפה המינית ומטפל בהן. כל זאת תוך שימת דגש על מרחב בטוח וקשר קרוב וכן עם המטפל.

טיפול באמנות/ בכתיבה

באמצעות תרפיה באמנות, ניתן להתמודד באמצעים עקיפים עם הרגשות העולים מהפגיעה.

קבוצת תמיכה לנפגעי תקיפה מינית

קבוצות תמיכה לנפגעי תקיפה מינית, כמו אלה הניתנות במרכזי הסיוע לנפגעי תקיפה מינית, מסייעות לנפגע להתמודד עם הזכרונות הטראומטיים והתחושות הקשות בתוך קבוצה מגוננת, ולחלוק חוויות עם מי שיכול להבין ללבו מתוך היכרות אישית עם החוויה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום