התמכרות לקניות

אין ספק שקניות הוא עניין מורכב שאי אפשר לכתוב עליו בשתי מילים. מצד אחד, קניות סוחטות אנרגיה ומשאבים, ולעיתים אףהתמכרות לקניות גורמות למתחים בבית כאשר אחד מבני הזוג חושב כי זולתו מבזבז יותר מידי. אך מן הצד השני, קניות הן דבר מהנה וכיפי שאפשר להיסחף לתוכו בקלות ובנוסף, כולנו צריכים לערוך קניות – אם זה לצורך קיומי כמו קניית צ אוכל וביגוד ואם על מנת כדי לפנק את עצמנו.

הבעיה מתחילה כאשר קניות הופכות להתמכרות, ממש כמו התמכרות לסמים. במבט ראשון הצורך ההולך וגובר לקנות עוד ועוד מוצרכים אולי נראה פשוט, אך כאשר מעמיקים בנושא התמכרות לקניות או התמכרות לשופינג מבינים שמדובר בנושא מורכב, ולעיתים התמכרות לקניות היא למעשה סימפטום לבעיות רגשיות או נפשיות אחרות. אבל רגע לפני שנפרט על התמכרות לשופינג חשוב להבין דבר ראשון את המושג הבסיסי: "התמכרות".

אז מהי התמכרות?

התמכרות באה לידי ביטוי בצורך הולך וגובר לעסוק בהתנהגות הממכרת, שגורמת לפחות בהתחלה – להנאה ועונג רב. הרצון לחוות את התענוג הראשוני פעם אחר פעם מביאה את המכור לעסוק באופן כפייתי במושא ההתמכרות. יש למכור קושי לשלוט בצורך או לתעל אותו, קיימת בו השתוקקות תמידית למושא ההתמכרות וההתמכרות מפריעה למכור לתפקד בצורה נורמטיבית. מכורים מתקשים להחזיק עבודה, לשמר מערכות יחסים משמעותיות, הם מתקשים ללמוד ולמעשה כמעט כל היבט בחייהם נפגע בשל ההתמכרות.

על התמכרות לקניות

כעת, אחרי שהבנו מהי התמכרות וכיצד היא משבשת את הלך חייו של המכור, נתמקד בהתמכרות לשופינג. התמכרות לקניות רווחת מאוד בקרב נשים, בשל החיבה האופיינית שלהן לשופינג, אך היא קיימת גם בקרב גברים. תסמיני ההתמכרות הם מגווניםוהם יכולים לבוא לידי ביטוי בבזבוז מופרז של כסף, קניה שלא לצורך שימושי ורגיעה המגיעה אך ורק על ידי חווית הקניה. המכורים לקניות כבולים בדחף שמגרד להם כל הזמן, הם קונים לא כי הם צריכים או כי יש להם כסף מיותר אלא כי הם מרגישים שהם חייבים לקנות ולא יכולים בלי הקניה.

לאותם מכורי קניות לא יעזרו הסברים לוגיים הממחישים בטבלאות מסודרות את הכספים המבוזבזים לשווא וגם לא יעזור להוכיח שרכשו מוצרים שאין להם שימוש. הגיון לא יעזור מהסיבה הפשוטה – שמכורים אינם פועלים על פי כללים הגיוניים או שכלתיניים, הם מונעים על ידי דחפים וגם על ידי שפע של תירוצים שיצדיקו את מילוי הדחפים.

ההשלכות של התמכרות לשופינג מרחיקות לכת

על אף שרבים סבורים כך, בעיית אובדן הכסף בהתמכרות לקניות היא רק קצה הקרחון. ההתמכרות לשופינג גורמת גם לאי שקט נפשי, להיעדר רוגע ולעיתים אף לחרדות ולדיכאונות. גם במישור הזוגי ישנן פגיעות. כאשר בן או בת הזוג המכורים לקניות חווים כל העת ביקורת מבן הזוג השני על קניותיו הבזבזניות הביקורת גורמת למכור לשקר, לסלף את המציאות להסתיר את הקניות, לעיתים אף בדרכים יצירתיות. אך סופו של כל שקר להתגלות, וכאשר מתגלה לבן הזוג השני כי הסתירו ממנו הוצאות גדולות כל כך הוא מרגיש נבגד ומרומה וישנה שבר ביחסי האמון בין בני הזוג.

כיצד ניתן לטפל בהפרעת ההתמכרות לקניות?

ישנן כמה שיטות טיפול בהתמכרות לקניות שרובן ככולן מגיעות מעולם הפסיכולוגיה. יש טיפול בשיטה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT) ההולכת עם המטופל צעד אחר צעד על מנת לשנות את התפיסה, המחשבה וההתנהגות של המכור, ועל ידי כך מסייעת לו לשלוט בדרכיו. יש גם שיטת טיפול דינאמית, שבדרך כלל מתמשכת לאורך זמן ומעמיקה בגורמים הנפשיים שהביאו להתמכרות לקניות ולהעלאת חוויות וחסכים מהעבר שמשפיעים על העתיד.
ישנם עוד טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים תומכים נוספים, אך התנאים האופטימליים לגמילה משופינג הם הכרה בבעיה, חיפוש עזרה ותמיכה רחבה מבני המשפחה והקרובים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום