מענה – היחידה לבריאות הנפש

הפרעת אישיות תלותית: מחוסר ביטחון עצמי ועד לחרדת נטישה

אדם אשר סובל מהפרעת אישיות תלותית למעשה מכפיף את צרכיו האישיים לצרכים של אחרים, הוא גורם לאנשים אחרים לקחתהפרעת אישיות תלותית אחריות על נושאים רבים בחיים שלו, הוא לרוב גם יסבול מחוסר ביטחון עצמי והוא עלול להרגיש אי נוחות כאשר הוא נשאר לבד לזמן ארוך מידי. במה מתבטאת הפרעת אישיות תלותית? איך ניתן לאבחן אותה ואיך ניתן לטפל בה? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא של הפרעת אישיות תלותית.

מהי הפרעת אישיות תלותית? וכיצד היא באה לידי ביטוי?

כפי שציינו לעיל, אנשים אשר סובלים מהפרעת אישיות תלותית, נתמכים יתר על המידה באנשים אחרים ולמעשה גורמים להם לקחת אחריות על היבטים שונים בחיים שלהם. הפרעת אישיות תלותית מלווה בחוסר ביטחון עצמי וחוסר נוחות כאשר האדם נמצא לבדו למשך זמן קצר.  בעבר, הפרעת אישיות תלותית נקראה הפרעת אישיות תלותית-פסיבית וב-ICD 10 הפרעת אישיות תלותית נקראת הפרעת אישיות לא בשלה ותלותית.

מהם תסמיני הפרעת אישיות תלותית?

ההתנהגות של אדם אשר סובל מהפרעת אישיות תלותית תתאפיין בדפוס התנהגותי תלותי וכנוע. אדם אשר סובל מהפרעת אישיות תלותית יתקשה לקבל החלטות באופן עצמאי, ללא שמיעה מוגזמת את דעתם של אחרים וקבלת עצות ואישורים מאנשים אחרים.  אנשים שסובלים מהפרעת אישיות תלותית בדרך כלל ימנעו מלקחת אחריות ובייחוד ימנעו מלקחת על עצמם עמדות בעלות אחריות (למשל, קידום במקום העבודה), הם אף עשויים לחוש חרדה כאשר הם מתבקשים לקחת אחריות או להיות בעמדה של מנהיגות. כפי שציינו, אנשים שסובלים מהפרעת אישיות תלותית מתקשים להישאר לבד, אפילו לפרקי זמן קצרים, ולכן הם יחפשו מישהו שהם יוכלו להיאחז בו, להיתלות בו. פעמים רבות זה יכול להוביל למערכות יחסים לא טובות או למערכות יחסים שהן מעוותות.

כיצד מאובחנת הפרעת אישיות תלותית?

מי שיכול לקבוע את האבחון של אדם כסובל מהפרעת אישיות תלותית הוא פסיכיאטר. ניתן לאבחן הפרעת אישיות תלותית על ידי בחינת המאפיינים הבאים:

האם קיים צורך לא נורמטיבי להיות מטופל על ידי אנשים אחרים? האם הצורך הזה מוביל לכך שיש לאדם התנהגות כנועה וכן פחד מכך שהוא יינטש או שיעזבו אותו? האם הצורך הזה התחיל כבר בשנות הבגרות המוקדמות והוא קיים בכל מיני קשרים בחייו של האדם? האם קיימים 5 או יותר מהמאפיינים מטה?

האם הפרעת אישיות תלותית נחשבת להפרעה נפוצה?

כ-2.5% מאוכלוסיית העולם סובלים מהפרעת אישיות תלותית ולפי מחקרים נראה שנשים סובלות מהפרעת אישיות תלותית יותר מאשר גברים, אולם, ישנם מחקרים אחרים אשר מצביעים על כך שיש שוויון בין המינים. אנשים הסובלים מהפרעת אישיות תלותית ייתכן שיסבלו גם מדיכאון ופעמים רבות אנשים שסובלים מהפרעה זו גם ינסו ל-״רפא״ את עצמם בעזרת סמים ואלכוהול.

איך מטפלים בהפרעת אישיות תלותית?

ניתן לטפל בהפרעת אישיות תלותית על ידי טיפולי פסיכותרפיה, בעזרת טיפול זה הסובל מהפרעת אישיות תלותית יוכל להבין את המקור להתנהגות שלו. ניתן לטפל בהפרעת אישיות תלותית גם באמצעות טיפול התנהגותי ואימון לאסרטיביות, כמו כן גם טיפוליים משפחתיים וטיפולים קבוצתיים יכולים להיות מועילים.  במקרים בהם האדם הסובל מהפרעת אישיות תלותית סובל גם מהפרעות חרדה או מדכאון, ניתן לשלב טיפול תרופתי.

נראה, אם כן, כי אדם אשר סובל מהפרעת אישיות תלותית מתקשה לסמוך על עצמו ויש לו צורך עמוק להיתלות באחרים. אם עולה חשד להפרעת אישיות תלותית מומלץ להיוועץ עם פסיכולוג או פסיכיאטר לשם התחלת טיפול ושיפור איכות החיים.

Exit mobile version