הפרעת אישיות כפייתית טורדנית

הפרעת אישיות כפייתית טורדניתהפרעת אישיות כפייתית טורדנית משפיעה על כשלושה עד שמונה אחוזים מכלל האוכלוסייה, וזוכה להתעלמות היות ואינה דרמטית.

למעשה, עם דגש על סדר, שלמות ושליטה, הפרעה זו מובילה בקו מהיר לקיצוניות. אנשים הסובלים מהפרעת אישיות כפייתית טורדנית זקוקים לשליטה מוחלטת בחייהם, שזוהי למעשה מהות הבעיה.

אך לפני ההתמקדות בפרטים, בתסמינים ובמאפייני ההפרעה, יש להבין אותה. בהפרעה זו, אדם מרגיש שהשאיפה שלו לשלמות היא הכרחית וטובה. דפוסי עולמו ותפיסת חייו מושרשים על סדר, כך שהכול נראה טוב ונכון מנקודת מבטו.

הגורמים

הגורמים המדויקים להפרעה זו אינם ידועים. היבטים רבים של הגורמים להפרעה טרם נחקרו באופן נרחב, אך מדענים מאמינים שהיא נגרמת כתוצאה משילוב של גנטיקה וחוויות ילדות. במספר מחקרי מקרה, משתתפי המחקרים זכרו את הפרעות חוויית הפרעת אישיות זו בגיל מוקדם ביותר. הם הרגישו שעליהם להיות ילדים מושלמים או צייתנים מושלמים. צורך זה המשיך לתוך ההתבגרות.

תסמיני הפרעת אישיות כפייתית טורדנית

תסמיני ההפרעה כוללים:

      1. שאיפה לשלמות עד כדי שיבוש היכולת לסיים משימות.
      2. מאפייני התנהגות נוקשים או רשמיים.

3. חסכנות מוגזמת בכסף.

4.צורך עז לדיוק.

5. תשומת לב קיצונית לפרטים.

6. מסירות יתר לעבודה על חשבון היחסים בבית או היחסים החברתיים.

7.אגירת פריטים שוליים או חסרי תועלת.

8.חוסר יכולת לשתף או להאציל עבודה בשל פחד שהמשימות לא יתבצעו כראוי.

9. קיבעון עם רשימות.

10. דבקות נוקשה על חוקים ותקנות.

11.צורך עז בשליטה.

12.תחושת צדקנות לגבי האופן בו הדברים צריכים להתבצע.

13.דבקות נוקשה בקודים מוסריים ואתיים.

אבחון – הפרעת אישיות כפייתית טורדנית מאובחנת כשהתסמינים פוגעים ביכולת לתפקד ולתקשר עם אחרים.

טיפול בהפרעת אישיות כפייתית טורדנית

בהפרעה זו, המטפל משתמש בגישת שלושה ראשי טיפול עיקריים הכוללים את הרכיבים הבאים:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)סוג נפוץ של ייעוץ בתחום בריאות הנפש. במהלך הטיפול, המטופל נפגש עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש בהתאם ללוח זמנים מובנה. מפגשי הטיפול כרוכים בעבודה עם היועץ ושיחות המכסות את כל היבטי החרדה, המתח או הדיכאון. היועץ עשוי להמליץ למטופל להציב פחות דגש על עבודה ויותר דגש על בילוי עם המשפחה ופיתוח יחסים בין אישיים אחרים.

תרופות – הרופא יכול לרשום מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) להפחתת החשיבה הנוקשה וההתנהגות המוכוונת. טיפול זה יכול להיות משולב עם קבוצות תמיכה וטיפול קבוע של פסיכיאטר. לא מומלץ שימוש במרשם לטווח הארוך.

אימוני הרפיה – כוללים שיטות נשימה והרפיה פרטניות המסייעות להפחתת תחושת הלחץ והדחיפות, שהם תסמינים נפוצים בהפרעת אישיות כפייתית טורדנית. דוגמאות לשיטות הרפיה מומלצות כוללות יוגה, טאי צ'י, ופילאטיס.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום