מוות בעריסה

מוות בעריסהמוות בעריסה הוא מאורע בו תינוק מתחת לגיל שנה נפטר באופן פתאומי, ללא שניתן למצוא הסבר רפואי כלשהו למותו. הגורמים למוות בעריסה אינם ידועים לחלוטין, אך ההשערה הרווחת היום היא ששילוב בין פגם נוירולוגי זעיר ובלתי ניתן לאיתור, ולבין נסיבות סביבתיות מסוימות (למשל- שאיפה של פחמן דו חמצני) הוא הגורם למוות.

מוות בעריסה מוערך בכ0.01% מהתינוקות הבריאים, אך למעשה לא ניתן להגיע לנתון מדויק, משום שפעמים רבות לא נערכת נתיחה לאחר המוות, וסיבת מותם של תינוקות רכים אינה ידועה.
מוות של ילד הוא מקרה לא טבעי במעגל החיים הרגיל, בו ילדים אמורים לקבור את הוריהם לאחר שהזדקנו ונפטרו. מוות של תינוק הוא אירוע טראומטי אף יותר משום שאין אנו מצפים שדבר נורא כל כך יקרה לתינוק בלילה, בשנתו.

גורם ההפתעה

כאמור, מוות בעריסה הוא אירוע לא צפוי, בעצם הדבר האחרון שחושבים שיכול לקרות. ההפתעה גורמת להתעצמות הטראומה, מכיוון שאי אפשר להתכונן ולהכין משאבים רגשיים וחברתיים להתמודדות עם מה שהולך להתרחש. תחושות כמו צער, כאב ובדידות מופיעים בדרך כלל לאחר תקופה קצרה, כאשר ההלם מהמוות מתעמעם.

תחושות אבל

הורים שתינוקם מת מות עריסה מתארים כאב בלתי נסבל, תחושה שלעולם לא יוכלו להתגבר על מה שקרה. לעיתים מתואר כאב פיזי של ממש כגון כאבי ראש, סחרחורות וכאבים בחזה. כמו כן, מתאפיין האבל בקושי בריכוז ובקבלת החלטות, לעיתים ההורים ממשיכים לתכנן את סדר יומם כאילו עדיין עליהם לטפל בתינוק שנפטר.

האשמה עצמית

אחד הרגשות הנפוצים סביב מות אדם קרוב, ובמיוחד כאשר מדובר בתינוק זעיר וחסר ישע, הוא תחושת האשמה. הורים נוטים לשאול את עצמם מיליון שאלות לגבי "למה זה קרה?", "למה דווקא לי?" "מה יכולנו לעשות אחרת?". כמו כן, מלווים תחושות האשמה במחשבות חסרות תוחלת כמו "אילו רק הנקתי אותו עוד פעם…", "אילו רק השכבתי אותו לישון חצי שעה יותר מאוחר…" וכדומה.

כמובן שחשוב להזכיר להורים המתמודדים עם מות תינוקם שלא היה דבר שהיו יכולים לעשות כדי למנוע את המוות. יש לציין שלעיתים גם הסביבה מוסיפה על רגשות האשם של ההורים, כאשר במודע או לא במודע מתייחסים להתנהגותם של ההורים בימים הסמוכים למוות. ההורים האבלים קולטים רמזים אלה, ומכניסים אותם כ"הוכחה" להצדקת תחושת האשמה העצמית שלהם.

התמודדות בני המשפחה

כל אחד מההורים עשוי להתמודד עם האבל בצורה אחרת, ומכיוון שהאבל משותף אין מי שיהווה דמות תומכת (כמו למשל שמתמודדים עם מוות של הורה, ואז בן הזוג יכול לתמוך). ההורים צריכים להכיר זה את זה מחדש, ולמצוא דרך לתמוך אחד בשני ואחים זקוקים לתשומת לב מיוחדת ואמירה מפורשת שמות התינוק אינו באשמתם.

לעיתים ילדים צעירים מוצאים דרכים פרובוקטיביות להשיג את תשומת הלב והאהבה להם הם זקוקים מהוריהם דווקא בתקופה כה קשה, ומבטאים את האבל דווקא בהפרעות התנהגות.

תהליך האבל

לאחר מות אדם קרוב, תחושות של עצב, דיכאון, חרדה וחוסר מנוחה הן טבעיות ונורמאליות. במידה ותחושת האבל לא נחלשת לאחר שנה המצב נחשב לאבל פתולוגי ומצריך התערבות מקצועית.

השלכות של מוות בעריסה הן לרוב הרסניות עבור ההורים. רבים מבני הזוג מפתחים הפרעות חרדה בעקבות מצבים כאלו. מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי וכדאי להתייעץ בנושא טיפול משפחתי אצל גורם מוסמך, שכן זהו משבר שהמשפחה צריכה להתמודד איתו כמיקשה אחת.

באינטרנט קיימים פורומים המיועדים להורים שתינוקם מת מות עריסה ומציעים תמיכה, תשובות רפואיות, ואזורי ונטילציה. בארץ פועלת עמותת "עתיד" לחקר מוות של תינוקות, ולתמיכה במשפחות אשר חוו חוויה קשה זו.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום