Site icon מענה – היחידה לבריאות הנפש

גמילה מעישון

גמילה מעישוןכשמסתכלים על סרטים משנות החמישים, אנחנו מופתעים לפעמים לראות עד כמה העישון היה אלמנט נפוץ ויומיומי- נראה כי כמעט כולם עישנו, כל הזמן ובכל מקום.

ההכרה בכך שעישון אינו בריא והמודעות לגמילה מעישון החלו לחלחל לעולם לאט לאט. הן חברות הסיגריות והן קהל היעד שלהן לא רצו להאמין שלהרגל המהנה (והרווחי) הזה יש השפעות כל כך שליליות.

בשנים האחרונות, ידועים הסיכונים הרבים הכרוכים בעישון, ואפילו בנוכחות בקרבת אנשים שמעשנים ("עישון פאסיבי"). העישון נחשב לגורם עיקרי למחלת הסרטן (בעיקר סרטן ראיות וסרטן בגרון או בלוע), ולתמותה.

בנוסף, גורם העישון לריח לא נעים מהפה והגוף, הצהבה של השיניים והציפורניים והחלשות של חושי הטעם והריח, כמו גם לסכנה לעובר אצל נשים הרות, ונטייה לאימפוטנציה אצל גברים.

למרות הסכנות, בכל שנה מתחילים עשרות אלפי אנשים ברחבי העולם לעשן. סיגריות מכילות חומר ממכר בשם ניקוטין, ולכן, לאחר תקופת הסתגלות קצרה, רב המעשנים פשוט מתמכרים לסיגריה. כאשר תופעות הלוואי מתחילות להשפיע, מוצאים עצמם רבים מן המעשנים בקושי אמיתי להפטר מההרגל המסוכן, והם אינם מצליחים להגמל.

סוגי התמכרות

ההתמכרות לסיגריות מורכבת משני חלקים עיקריים, כאשר תהליך גמילה יעיל צריך להתייחס לשניהם:

התמכרות פיזית: כאמור, הניקוטין שבסיגריה גורם להתמכרות פיזיולוגית של הגוף, שנעשה זקוק לניקוטין על מנת להרגיש טוב. מעשנים רבים שמנסים להגמל מסיגריות מדווחים על כאבי ראש או סחרחורות, הנגרמות מהמחסור שהגוף חש בחומר אליו התרגל.

התמכרות התנהגותית: בתרבות המערבית, העישון מהווה טקס חברתי. מעשנים רבים מדליקים סיגריה רק כאשר הם נמצאים בחברה. לאנשים אחרים הרגלים מסויימים לגבי העישון- עישון לאחר ארוחה, לאחר סקס, עישון כדי להתחיל את היום או כדי ללכת לישון בלילה ועוד.

שיטות לגמילה מעישון

Exit mobile version