מענה – היחידה לבריאות הנפש

מהי נכות נפשית?

מהי נכות נפשית?לפי הנתונים של משרד הבריאות, נראה כי קרוב לשישה אחוז מהאוכלוסייה הישראלית סובלים מדיכאון וכי אדם אחד מתוך כל 13 אנשים סובל מבעיות הקשורות לחרדה. תמונה דומה מציג המוסד לביטוח לאומי, לפיה כארבעים אחוז מהזכאים לקצבת נכות כללית, נמצאו זכאים לקבלת הקצבה על רקע מחלה נפשית, בדגש על דיכאון או פוסט טראומה.

עד לשנים האחרונות, הציב המוסד לביטוח לאומי קשיים רבים בפני הסובלים מבעיות נפשיות לקבל קצבת נכות. עם זאת, בשנת 2012, עבר ספר הנכויות של המוסד שינוי משמעותי, שהקל על הסובלים מבעיות נפשיות לזכות באחוזי נכות.

מה הם הקריטריונים לקביעת אחוזי נכות?

בסעיף 33 בתקנות הביטוח הלאומי מוסבר האופן שבו יש לקבוע את אחוזי הנכות במצבים של הפרעות פסיכיאטריות שונות. להלן עיקרי הסעיף:

מפאת קוצר היריעה הזכרנו רק את עיקרי הדברים בסעיף 33, מבלי להזכיר את סעיף 34, המתמקד בהפרעות חרדה, הפרעות אפקטיביות, הפרעות אכילה והפרעות סומטופורמיות.

כיצד נקבעים אחוזי הנכות בפועל?

על מנת לזכות באחוזי הנכות על רקע הבעיות הנפשיות מהן סובל המבוטח, יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, אליה יש לצרף את האבחנות הרפואיות הרלוונטיות. לאחר שתתקבל התביעה במוסד, יוזמן המבוטח להופיע בפני ועדה רפואית בראשות מומחה בבריאות הנפש. במסגרת הוועדה יבחנו את המסמכים הרלוונטיים ויבדקו האם המבוטח עומד בקריטריונים הדרושים לקביעת אחוזי נכות על רקע נפשי.

כך למשל ייתכן כי תינתן התייחסות למשך תקופת הרמיסיה, למספר האשפוזים במהלך השנתיים האחרונות, לתדירות ההתקפים, חומרת ההפרעה, רמת התפקוד החברתית והנפשית ועוד.

Exit mobile version