מענה – היחידה לבריאות הנפש

הפרעות נפשיות בקרב ניצולי שואה

הפרעות נפשיות בקרב ניצולי שואהרבים מאיתנו מודעים היטב לסיפורי הזוועה שעברו על ניצולי השואה בזמן מלחמת העולם השנייה, אולם מצבם הנפשי של הניצולים לאחר השואה הוא נושא פחות מוכר.

כלל התסמינים הנפשיים של ניצולי השואה נקראים "תסמונת מחנות הריכוז" – post concentration camp syndrome. תסמינים אלו כוללים חרדה, דיכאון, התנהגות אלימה, קהות חושים, קשיי ריכוז, סיוטים, בעיות בתקשורת בינאישית, תחושת חשדנות באחרים, התבודדות ותחושת בדידות שמתלווה לכך ועוד.

תסמונות פסיכוסומטיות נפוצות גם כן בקרב ניצולי שואה. תסמונות אלה כוללות מיחושים בלתי מוסברים בכל הגוף, תלונות על כאבי ראש וכאבי בטן, חרדה פתאומיות ודפוסים של התעוררות תכופה במהלך השינה.

תופעה נפוצה נוספת היא חלומות בהקיץ או ניתוק זמני מן המציאות שמסביב ושקיעה בבהייה. זהו סוג של טרנס שמאפשר בריחה זמנית מהקושי. כמו כן, התגלו בקרב ניצולי השואה גם דפוסים של מחשבות טורדניות המחזירות אותם לתקופת השואה, ובהם ניצולי השואה כאילו חווים את הזוועות מחדש.

הקטגוריות העיקריות שמאפיינות את תסמונת מחנות הריכוז

ישנה גישה הרואה את תסמונת מחנות הריכוז כמקבילה לתסמונת פוסט טראומטית, שבה קיימת פגיעה אורגנית מוחית בנוסף לנזק הפסיכולוגי. הנזק למערכת העצבים המרכזית בקרב ניצולי השואה נגרם כתוצאה מהתנאים הקשים ששררו במחנות הריכוז בזמן השואה (רעב קשה, עבודה אינטנסיבית, קור קיצוני וחשיפה למחלות ולטפילים).

אילו גורמים משפיעים על הופעת ההפרעות הנפשיות אצל ניצולי שואה?

ניצולים שהיו בעלי משפחות אשר אותם איבדו בזמן השואה, סובלים מבעיות נפשיות קשות יותר מאשר אלו שעברו את השואה בהיותם מתבגרים או מבוגרים צעירים. כמו כן, אנשים ללא משפחות הגיעו לשיקום הטוב ביותר מבין ניצולי השואה.

בנוסף, תסמיני ההפרעה מתגברים עם הזקנה, שכן לרוב יש זמן פנוי רב יותר לשקוע בהרהורים המציפים את הזיכרונות הטראומטיים ומעלים תחושות שליליות. בעוד שבשלבים מוקדמים יותר בחיים, היו עיסוקים מגוונים ורבים (גידול ילדים, עבודה, תחביבים, פעילויות חברתיות), גיל הפרישה מנתק את האדם מהמסגרת אליה הוא הורגל. הילדים לרוב כבר בוגרים ואינם זקוקים לטיפול וכך הזמן הפנוי נותן דרור להרהורים הטורדניים להיות פעילים ביותר.

כיצד ניתן לטפל בתסמונת מחנות הריכוז?

הטיפול שנמצא כיעיל ביותר הוא פסיכותרפיה. טיפול זה מאפשר לניצולים לפרוק מעליהם את החוויות, האירועים והתרחישים שעברו עליהם וכן את החרדות הקיומיות שלהם. בנוסף, ניתן להיעזר בהיפנו-אנליזה כדי לטפל בסיוטי הלילה של הניצולים.

קראו עוד:

התקף פסיכוטי

Exit mobile version