מענה – היחידה לבריאות הנפש

פסיכולוג קליני – פסיכותרפיה

 

פסיכולוג קלינירבים מאיתנו נקלים בבעיות במהלך חייהם האישיים. בעיות אישיות, דיכאונות ומתחים המכבידים על החיים. ייתכן שלחלק מן הבעיות יש טיפול ע"י פסיכולוג, ולכן כדאי להכיר את האפשרויות השונות של הטיפול הפסיכו – תרפי.

פסיכותרפיה: מה זה בכלל?

פסיכו – נפש, תרפיה – טיפול. פסיכותרפיה היא טיפול פסיכולוגי באמצעות שיחות בלבד, שכן היא מכוונת לטיפול נפשי. המטפל יושב עם המטופל ומשוחח איתו. הטיפול מכוון את המטופל לגעת בנושאים שבהם הוא זקוק לעזרה, ומתוך כך עולים הפתרונות.

חשוב לזכור שיש מצבים שבהם טיפול באמצעות שיחות הוא פשוט לא יעיל. לדוגמא, אדם שסובל מרעידות בכל הגוף, שיתוקים למיניהם או גימגומים – לא יימצאו מענה בטיפול פסיכותרפי בלבד.

גם דיכאון קיצוני אינו יכול להיות מטופל על יד פסיכולוג כיוון שמקרים כאלה בדרך כלל נדרשת התערבות תרופתית שניתנת אך ורק על ידי פסיכיאטר. אנשים הסובלים ממצבי חרדה, מקושי לקיים יחסים אישיים מוצלחים, בעיות אישיות בלתי פתורות וכדומה – להם מומלץ לפנות לטיפול פסיכותרפי.

מי רשאי להיות מטפל בפסיכותרפיה?

אמנם החוק הישראלי איננו חד משמעי, אך יש הסכמה בין המטפלים בישראל כי רק שלושה סוגי אנשים יכולים להיות מטפלים פסיכותרפיים: פסיכיאטר, שהוא רופא בהכשרתו, פסיכולוג קליני ועובד סוציאלי בעל הכשרה קלינית. כל מטפל אחר, אינו רשאי לעסוק בפסיכותרפיה.

מי שפונה לטיפול כזה חייב לברר את הכשרתו של המטפל, ולוודא את ההכשרה המתאימה. יכול להיות מצב שבו אנחנו באים לטיפול אצל דוקטור לפסיכולוגיה, אבל כל עוד המטפל לא הוכשר הכשרה קלינית, אסור לו לבצע טיפול פסיכותרפי.

פסיכולוג קליני הוא רק אדם שעבר הכשרה קלינית – כלומר טיפולית במהלך לימודי התואר השני שלו באוניברסיטה מוכרת. כמו כן, קיימים עובדים סוציאליים שעוסקים בפסיכותרפיה לאחר שעברו הכשרה קלינית פרטנית או משפחתית.

גם פסיכיאטר רשאי לעסוק בפסיכותרפיה, אך בדרך כלל הטיפול אצל פסיכיאטר מומלץ למי שזקוק לפסיכותרפיה בשילוב טיפול תרופתי.

מחקרים מעידים כי הצלחה טיפולית נובעת בעיקר מהקשר והכימיה הנוצרים בין המטפל למטופל כאשר גישת הטיפול או הכשרתו הלימודית של המטפל פחות משפיעים.

איך מתבצע הטיפול?

במרכז הטיפול הפסיכותרפי עומדת השיחה הטיפולית. באמצעות שיחה זו המטפל מנסה לפתור את הבעיות שמעלה המטופל. ישנן כמה גישות לטיפול פסיכותרפי, וראוי לעמוד עליהן:

הגישה הפסיכו – דינאמית

טיפול פסיכו דינמי הוא טיפול שמקורו בפסיכואנליזה, שפותחה על ידי זיגמונד פרויד. הטיפול הפסיכודנמי נוגע בעיקר ביחסי המטופל עם הסובבים אותו, כאשר המטפל יושב מול המטופל, מאזין לדבריו ומדי פעם מפרש אותם ומנסה להאיר דרכם את הבעיות ואת הפתרונות.

טיפול פסיכו – דינמי הוא טיפול ארוך טווח שכולל מפגש שבועי עם המטפל במשך מספר שנים. אם המטופל אינו מעוניין לטפל במכלול האישיות שלו אלא בעניין ספציפי ( אדם מבוגר שלא מצליח לדבר עם אחותו, למשל) יכול לעשות טיפול פסיכו דימני קצר מועד.

הגישה ההתנהגותית

מטפלים התנהגותיים גורסים כי טיפול פסיכולוגי ארוך טווח לא תמיד עוזר לבעיות שמעיקות על חייו של האדם. נהג אוטובוס שמחבל התפוצץ לידו והא לא מסוגל לחזור לשבת ליד ההגה, לא יפתור את בעייתו על ידי שיחות ארוכות במשך שנים רבות. אדם כזה זקוק לתגובה מהירה, וזה מה שעושה המטפל ההתנהגותי.

טיפול זה מנסה לעצב את התנהגותו של האדם על ידי למידה, ומרגיל את האדם לשנות את התנהגויותיו הבעייתיות צעד אחר צעד, עד לפתרון הבעיה. במקרה של נהג האוטובוס למשל, רודם הוא יישחק עם הגה, אחר כך יישב על כיסא עם הגה צעצוע ביד, אחר כך יישב באוטובוס דומם, ייסע רק במגרש – לאט לאט הוא יחזור למצב של נהיגה מלאה באוטובוס.

הגישה הקוגניטיבית

גישה זו מנסה לתקן את דרכי החשיבה של המטופל על עצמו. אדם שחווה כל הזמן תחושת כישלון, ילך אל פסיכולוג – מטפל קוגניטיבי, והוא יעבוד איתו על שינוי הדימוי העצמי שלו ודרכי החשיבה שלו על עצמו. המטפל ייתן למטופל משימות שמטרתן לגרום לו חוויית הצלחה, ובכך יוכיח לו כי הוא חושב על עצמו באופן מוטעה.

הגישה האקזיסטנציאליסטית – הומאנית

גישה זו מעמידה מול המטופל בעיות ששייכות לכלל בני האדם: פוביה ממות, פחד מאובדן חברים ומעודדת את האדם להתייחס לבעיות אלו מתוך אישיותו, ולקחת אחריות על חייו שלו, למרות הדמיון שבין בעיותיו לבין בעיותיהם של אנשים אחרים.

כדאי לדעת שניתן לברר מראש איזה סוג טיפול מעניק המטפל ולפי זה לקבוע האם לגשת לטיפול זה או לא. כמו כן כדאי לדעת כי רוב המטפלים בארץ עוסקים בעיקר בגישה הפסיכו דינמית, שהיא גישה קלאסית של פסיכותרפיה.

Exit mobile version