פסיכולוג או פסיכיאטר – איזה טיפול מתאים יותר?

פסיכולוג או פסיכיאטררבים מאיתנו חשים שיש להם צורך לפנות לעזרה מקצועית בתחום הנפש. מצד שני, לא תמיד ברור לאיזה עזרה כדאי לפנות. קיימים שני תחומים מרכזיים בתחום הטיפול הנפשי – טיפול נפשי פסיכולוגי וטיפול תרופתי פסיכיאטרי וכדאי להכיר את שניהם. לאחר ההיכרות עם שני תחומים אלו, יכול כל אחד להחליט לאיזה סוג טיפול כדאי לו לפנות, ומתי.

טיפול אצל פסיכיאטר

פסיכיאטר הוא רופא. בארץ למשל, הפסיכיאטר לומד שבע שנים רפואה רגילה ככל רופא אחר, ורק לאחר מכן הוא מתחיל את ההתמחות בתחום בריאות הנפש. הגישה הפסיכיאטרית טוענת שבעיות נפשיות הן מחלות שיש להן תרופות. בדיוק כמו שלוקחים אנטיביוטיקה כדי להילחם בחיידקים, כך לוקחים תרופות לטיפול בבעיות נפשיות. הבעיות הנפשיות לפי הגישה הפסיכיאטרית נובעות ממחסור של הורמונים או חומרים כימיים במוח, ועל יד התרופות, ניתן יהיה לשנות את המאזן במוח ולפתור את הבעיה הנפשית. לפסיכיאטר ככל רופא יש אישור לרשום למטופליו תרופות.

טיפול פסיכולוגי

פסיכולוג הוא לא רופא. את הפסיכולוג לא מעניינים שאר חלקי הגוף של החולה והוא מתמקד אך ורק בבעיותיו הנפשיות של המטופל. בעיני הפסיכולוג, לכל בעיה נפשית יש מקור בתוך נפשו של האדם, ובעזרת טיפול נכון או היפנוזה עצמית, ניתן יהיה לחשוף את הבעיה, ולטפל בה. ישנם פסיכולוגים שטוענים כי אין צורך לחשוף את מקור הבעיות הנפשיות של האדם, אלא רק לטפל בהן בכל מיני אמצעים.

פסיכולוג או פסיכיאטר – לאן כדאי לפנות?

חשוב לשים לב, מה בדיוק הבעיה שאותה מעוניינים לפתור. ישנן בעיות שיכול לפתור אותן רק פסיכיאטר ולעומת זאת, ישנן בעיות שרק פסיכולוג יכול לפתור. חשוב לזכור, תמיד ישנה אפשרות לשלב בין הטיפול הפסיכולוגי ובין הטיפול הפסיכיאטרי וכיום לא מקובל לחשוב כי הם סותרים זה את זה כמו שהיה מקובל לחשוב בעבר.

פסיכולוג מטפל בדרך כלל בשני תחומים: יחס האדם לחברה הסובבת אותו, ודימוי עצמי של האדם. לפסיכולוג אנחנו נפנה כאשר אנחנו נתקלים בבעיה בתחום היחסים הבין-אישיים – קשיים בזוגיות, טיפול משפחתי, חוסר מיצוי יכולות של האדם, דימוי עצמי נמוך וכדומה. הפסיכולוג יטפל בבעיות אלו במגוון דרכים (פירוט בהמשך) כיוון שמצבים אלו תלויים אך ורק באדם או בסובבים אותו.

פסיכיאטר לעומת זאת יטפל במצבים קשים יותר, ושונים במהותם מהמקרים שהוזכרו לעיל: דיכאונות קשים, פגיעה של האדם בעצמו או בזולתו, תחושות רדיפה ופאראנויה. פגיעות נפשיות אלו, בדרך כלל מקורן במחסור של חומרים כימיים שונים במוח (לדוגמא, סרוטונין) והפסיכיאטר אמור לדאוג לאיזון החומרים האלו ע"י טיפול תרופתי נאות.

להתאמת טיפול פסיכולוגי

פסיכולוגיה – שיטות טיפול:

ממש כמו שכל צייר מצייר תמונות אחרות, כך כל פסיכולוג מטפל בצורה אחרת, המתאימה לאופיו של המטופל ובעיותיו. בכל מקרה, ניתן לסווג את שיטות הטיפול הפסיכולוגיות לכמה ענפים עיקריים:
1. הגישה הפסיכו – דינאמית: הטיפול הפסיכודנמי נוגע בעיקר ביחסי המטופל עם הסובבים אותו, כאשר המטפל יושב מול המטופל, מאזין לדבריו ומדי פעם מפרש אותם ומנסה להאיר דרכם את הבעיות ואת הפתרונות. טיפול פסיכו – דינמי הוא טיפול ארוך טווח שכולל מפגש שבועי עם המטפל במשך מספר שנים. אם המטופל אינו מעוניין לטפל במכלול האישיות שלו אלא בעניין ספציפי ( אדם מבוגר שלא מצליח לדבר עם אחותו, למשל) יכול לעשות טיפול פסיכו דינמי קצר מועד.

2. הגישה ההתנהגותית: מטפלים התנהגותיים גורסים כי טיפול פסיכולוגי ארוך טווח לא תמיד עוזר לביות שמעיקות על חייו של האדם. נהג אוטובוס שמחבל התפוצץ לידו והא לא מסוגל לחזור לשבת ליד ההגה, לא יפתור את בעייתו על ידי שיחות ארוכות במשך שנים רבות. אדם כזה זקוק לתגובה מהירה, וזה מה שעושה המטפל ההתנהגותי. טיפול זה מנסה לעצב את התנהגותו של האדם על ידי למידה, ומרגיל את האדם לשנות את התנהגויותיו הבעייתיות צעד אחר צעד, עד לפתרון הבעיה.

3. הגישה הקוגניטיבית: גישה זו מנסה לתקן את דרכי החשיבה של המטופל על עצמו. אדם שחווה כל הזמן תחושת כישלון, ילך אל המטפל הקוגניטיבי, והוא יעבוד איתו על שינוי הדימוי העצמי שלו ודרכי החשיבה שלו על עצמו. המטפל ייתן למטופל משימות שמטרתן לגרום לו חוויית הצלחה, ובכך יוכיח לו כי הוא חושב על עצמו באופן מוטעה.

4. הגישה האקזיסטנציאליסטית- הומאנית: גישה זו מעמידה מול המטופל בעיות ששייכות לכלל בני האדם: פחד ממות, פחד מאובדן חברים ומעודדת את האדם להתייחס לבעיות אלו מתוך אישיותו, ולקחת אחריות על חייו שלו, למרות הדמיון שבין בעיותיו לבין בעיותיהם של אנשים אחרים.

פסיכיאטריה – לא רק מרשם לתרופה

פסיכיאטרים נוקטים היום בשילוב שיטות מתוך עולם הפסיכולוגיה, בשילוב עם טיפול תרופתי. לאנשים רבים, הפסיכולוגים לא יוכלו לעזור כיוון שהפסיכולוגיה מוגבלת לתחום האדם עצמו, מבלי להתייחס למבנים הכימיים שבמוחו. במקרים של שיתוקים קשים, חוסר יכולת ליצור קשר עם הסביבה, דיכאונות שגרמים לחוסר תפקוד ובאופן כללי, כל ירידה בתפקוד האדם בשל מצב רוח (מעל שבועיים) כדאי לו לפנות לעזרתו הראשונית של פסיכיאטר. סביר להניח שהכול בסדר, אבל תמיד כדאי לבדוק ולהיות בטוחים.

במקרים שחושדים כי האדם סובל מבעיות חמורות כמו פאראנויה, אנרוקסיה (חוסר אכילה), בולמיה (אכילה מוגזמת והקאת האוכל מיד לאחר מכן), סכיזופרניה, וכו' מומלץ לגשת מיד לפסיכיאטר, להמשך התייעצות וטיפול.
רק בריאות!!

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום