אבחון מצב פסיכולוגי עקב הפלה

ההחלטה לבצע הפלה אינה דבר פשוט. גם כאשר ההפלה מסתיימת בהצלחה, כפי שקורה בחלק הארי של המקרים, על האישהאבחון מצב פסיכולוגי עקב הפלה להתמודד עם היום שאחרי. ההתאוששות הפיזית תתרחש בדרך כלל תוך פרק זמן קצר יחסית, אבל מבחינה נפשית ייתכן שיהיה צורך במסע ארוך יותר. נשים רבות מפתחות תחושות שליליות לאחר הפלה, ולעיתים נקלעות למשברים נפשיים של ממש.
אבחון מצבה הפסיכולוגי של האישה מהווה לכן חלק מרכזי בהתמודדות עם הבעיה, ויכול לשנות לחלוטין את חייה.

הצדדים הנפשיים של ההפלה

התקופה שלאחר הפלה עלולה להיות מאופיינת בכמה קשיים מהותיים, אשר נסיבותיהם משתנים כמובן אצל כל אישה. אסור לשכוח שמדובר באירוע טראומתי לכל דבר ועניין, שחלק מהנשים מתייחסות אליו בתור אובדן של ממש. לכן ייתכנו בהחלט תגובות שמזכירות אבל או אפילו שכול. אצל חלק מהנשים עולות תחושות אשמה או בושה, על כך שהן הביאו (בין אם מרצון ובין אם לא) לסיום חייו של מי שעתיד להיות אדם בשר ודם. ייתכן מאוד שהתחושות האלה יעלו ככל שההריון מתקדם יותר, בעיקר בתרימסטר השני או השלישי של ההריון.

מצב נפשי ידוע מאוד הוא דיכאון לאחר הריון, אולם בקרב מומחים נעשה שימוש במונח המתאר מצב מורכב לא פחות – דיכאון לאחר הפלה. ייתכן מצב בו האישה תסבול מכל אותם תסמינים נפשיים ופיזיים המזוהים עם הדיכאון, תוך פגיעה בשגרה וביכולת התפקוד שלה ביום-יום. בחודשים שלאחר ההפלה האישה עלולה למשל להסתגר בביתה, לסבול מקשיים בתקשורת (אפילו עם האנשים הנחשבים לקרובים לה ביותר), להיות שקועה בתוך תחושות העצבות וכן הלאה.

מתי חשוב לגשת לאבחון?

המצבים שתוארו מעלה אינם מתארים את כלל התרחישים האפשריים לאחר הפלה, אולם הם מסייעים להבין את פוטנציאל הפגיעה. בחלק מהמקרים מדובר בתחושות "טבעיות", שצפויות להיות מופחתות ואף להיעלם לחלוטין כעבור כמה שבועות או חודשים. במצבים אחרים, במצב בו הפגיעה הנפשית מושרשרת – כך שללא אבחון מדויק של הבעיה הנקודתית וטיפול ממוקד בה, המצב עלול להמשיך ולהידרדר.

הדבר החשוב ביותר מנקודת המבט של האישה הוא לא להסס לגשת לאבחון מקצועי פסיכולוגי, כאשר היא חשה שהיא מאבדת שליטה לאחר ההפלה או סובלת מתסמינים דוגמת אלו שתוארו מעלה. מכיוון שלפעמים האישה מרגישה מראש מבוכה או אינה מוכנה להודות שזהו המצב, חשוב שהאנשים המקיפים אותה – בן הזוג, בני המשפחה, החברים הקרובים וכן הלאה – יהיו עם האצבע על הדופק. מעבר לעובדה שסביבה תומכת ואוזן קשבת עשויים להקל משמעותית על האישה בתקופה מורכבת זו, ייתכן מאוד שהאנשים האלו יבחינו שדבר מה אינו כשורה וידרבנו את האישה לגשת לאבחון.

אבחון פסיכולוגי נעשה באמצעות הכלים העומדים כיום לרשות הפסיכולוגים, תוך בחינת התסמינים שמופיעים אצל האישה, השפעתם על חייה, הנסיבות הספציפיות שעשויות להסביר את הרגשות שצצים וכן הלאה. אנמנזה, הערכה קלינית, מבחנים השלכתיים וסוגים אחרים של מבחנים יכולים להיות משולבים בתמונת האבחון.

חשוב לטפל בבעיה בהקדם

כיום מוצע מגוון רחב של פתרונות לבעיות הצצות במישור הפסיכולוגי או הנפשי, כשגם בהיבט הזה ההתאמה האישית למצבה של האישה היא בגדר חובה. בין השאר מדובר כאן בטיפול פסיכולוגי המבוסס על שיחות או על אחת מהתפיסות הטיפוליות השגורות, דוגמת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), דמיון מודרך וכן הלאה. במקרים חמורים באופן יחסי ייתכן שהפתרון ידרוש גם תרופות, מה שמכניס אותנו באופן אוטומטי לשדה המשחק הפסיכיאטרי.
כיום יש מגוון רחב של שיטות טיפול אלטרנטיביות, שעשויות להקל מאוד על האישה: ריפוי בעיסוק, מדיטציה, טיפול באומנות וכן הלאה.

לקריאה נוספת:
How to Cope With Depression After Abortion? – Medical News Today
The course of mental health after miscarriage and induced abortion: a longitudinal, five-year follow-up study
What’s the Deal with Post-Abortion Syndrome? – Healthline

אולי יעניין אותך גם:

אבחון מאניה דיפרסיה – זיהוי מוקדם של הפרעה דו קוטבית

אבחון הפרעות אכילה – מהם הקריטריונים לזיהוי הפרעת אכילה?

equiv

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום