4 עקרונות לטיפול זוגי יעיל

עקרונות לטיפול זוגי יעילזוגות החווים מצוקה במערכת היחסים שלהם, עשויים להרגיש לעתים שלא קיימת שיטה להתגבר על הבעיות. מיתוסים על שיעורי ההצלחה הנמוכים של טיפולי זוגות וייעוץ זוגי רק גורמים למצב להיראות חמור יותר מכפי שהוא באמת.

פסיכולוגים מסבירים שמחקרים על סוגי טיפול זוגי מתועדים היטב במחקרים שנערכו במשך מספר שנים, ובכל זאת, כל תחום הטיפול בזוגות סובל מבעיה מערכתית.

הבעיה אליה הם מתייחסים היא אמיתית: זוגות רבים ממתינים במקרים רבים עד שמאוחר מדי להשיג תוצאות חיוביות מהטיפול, ועד אז, אחד מהם, או שניהם, עשויים להחליט לסיים את מערכת היחסים.

מצב זה נכון גם כשמקבלים את הטיפול אצל מטפל זוגי שאינו יעיל או שחסרות לו המיומנויות והכישורים הנדרשים. יחד עם זאת, כאשר מוצאים מטפל זוגי טוב, הוא יכול להשפיע באופן חיובי על ההתנהלות היעילה של הטיפול לשם השגת תוצאות משביעות רצון.

גישות יעילות לטיפול זוגי שהוכחו במחקרים

פסיכולוגים פרסמו בשנת 2012 סקירה של למעלה מארבעים שנות מחקר על טיפול זוגי. הסקירה כללה את שיטות הטיפול המוצלחות ביותר. כמות מחקר מסיבית זו הראתה כי כאשר מקבלים טיפול המתבצע בהתאם לחמש עקרונות בסיסיים, המציבים את הדגש על גישה התנהגותית וגישה רגשית, ניתן לסייע למטופלים לייצר שינוי חיובי ויעיל.

גישות מבוססות על ראיות מדעיות הן המפתח לטיפול זוגי יעיל ליחידים או לזוגות. כלומר, הטיפול צריך לכלול בדיקה של שיטות חלופיות, רצוי שיהיו מבוססות על תוצאות מחקרים מבוקרים. פסיכולוגים המספקים טיפול המבוסס על ראיות מדעיות, אינם מקפידים על בדיקת גישות חדשות או חלופיות, היות והם מקפידים על שיטות הטיפול אותן למדו באוניברסיטה.

לכן, על מנת להבטיח טיפול המבוסס על הראיות המדעיות והקליניות הטובות ביותר המבוססות על מחקרים, יש לשנות את שיטות הטיפול ולהתאימן לכל זוג באופן אישי. ארבעת העקרונות הבסיסיים לטיפול זוגי יעיל, כפי שהוכחו במחקרים, הן:

  1. המטרה: להחליף האשמות בהתבוננות לעומק

לאורך כל התהליך הטיפולי, המטפל חותר לקראת תוצאות המסייעות לשני בני הזוג להתבונן על מערכת היחסים שלהם בצורה אובייקטיבית יותר. הם לומדים לעצור את "משחקי ההאשמות" ובמקום זאת מתבוננים על מה שקורה להם כתהליך של כל אחד מהם.

הם יכולים גם להפיק תועלת מהטיפול כשהם מבינים כי הקשר שלהם מתרחש בהקשר מסוים. לדוגמא, זוגות שנאבקים עם בעיות כלכליות, חווים לחצים מסוגים שונים עימם מתמודדים זוגות ללא בעיות כלכליות.

בני הזוג מתחילים באמת לראות זה את זו

המטפלים מתחילים בתהליך זה באמצעות איסוף נתונים על היחסים בין בני הזוג, באמצעות צפייה בהתנהגותם. בהמשך המטפלים מגבשים הנחות לגבי הגורמים הסיבתיים העשויים להשפיע על הבעיות במערכת היחסים, על מנת להוביל לאופן בו ניתן לשנות את התקשורת הזוגית.

האופן בו מידע זה משמש פסיכולוגים לטיפול בבני הזוג, משתנה בהתאם לגישה התאורטית של המטפל. קיימת תמיכה אמפירית למגוון גישות התנהגותיות המשפיעות על מערכת היחסים. מטפלים שונים משתמשים בשיטות שונות, אך כל עוד הם מתמקדים בשינוי הקשר בין בני הזוג, ניתן לגרום לבני הזוג להתחיל לראות אחד את השנייה, ואת התקשורת שלהם, בשיטות הסתגלותיות יותר.

2. שינוי התנהגות שאינה מתפקדת

מטפלים זוגיים יעילים חותרים לשינוי האופן שבו בני הזוג מתנהגים זה עם זו. כלומר, בנוסף לסיוע אותו הם מעניקים לשיפור התקשורת הזוגית, המטפלים צריכים אף להבטיח שבני הזוג לא יעסקו בפעולות שעלולות לגרום לנזק פיזי, פסיכולוגי או כלכלית.

כדי לעשות זאת, המטפלים חייבים לבצע הערכה זהירה על מנת לקבוע אם המטופלים נמצאים בסיכון. במידת הצורך, המטפל יכול להמליץ, למשל, על מצב בו אחד מבני הזוג יופנה למקלט לאלימות במשפחה, למסגרת טיפול מיוחד לגמילה מסמים, או למסגרת טיפול בכעסים. יתכן גם שאם הסיכון אינו חמור מספיק, בני הזוג יכולים להפיק תועלת מ"פסק זמן" על מנת לעצור את הסלמת הסכסוך.

  1. 3. נמנעים מהבעת רגשות? הגברתם את הסיכון להתרחקות רגשית

זוגות הנמנעים מהבעת רגשותיהם מציבים את עצמם בסיכון גבוה יותר להתרחקות מבחינה רגשית. מטפלים זוגיים יעילים מסייעים למטופליהם להביע את רגשותיהם ואת המחשבות אותן הם חוששים להביע. טיפול זוגי המבוסס על מחקרים מדעיים מאפשר לבני הזוג לפחד פחות מהבעת צרכיהם לקרבה.

בהתאם להשקפה זו, חלק מבני הזוג שלא הצליחו לפתח קשרים רגשיים "בטוחים" בילדותם, חווים צרכים שאינם מסופקים, אותם הם מעבירים אל מערכות היחסים הבוגרות שלהם. הם פוחדים להראות לבני הזוג שלהם עד כמה הם זקוקים להם או חוששים מדחייה.

הבעת הרגשות מאפשרת קרבה זוגית

מטפלים המבססים שיטות טיפול על גישות התנהגותיות, מניחים שמבוגרים חוששים להביע את רגשותיהם האמיתיים היות ובעבר לא קיבלו "חיזוקים".

כך או אחרת, שתי הגישות התיאורטיות תומכות בסיוע למטופלים להביע את רגשותיהם האמיתיים באופן שבסופו של דבר יקרב ביניהם.

4. יש גם צדדים חיוביים במערכת היחסים שלכם

מטפלים זוגיים יעילים מציינים את נקודות החוזק ביחסים ובונים חוסן נפשי במיוחד כשהטיפול מתקרב לסיומו. היות ורוב הטיפול בזוגות כולל התמקדות בתחומים בעייתיים, קל לאבד את התחומים האחרים שבהם זוגות פועלים ביעילות. הנקודה של קידום עוצמות היא לסייע לזוג להפיק יותר הנאה מחוץ למערכת היחסים שלהם.

המטפל המבסס את הטיפול על גישה התנהגותית, עשוי להורות לאחד מבני הזוג לבצע פעולה מענגת לאחר. מטפלים הנוקטים בגישות אחרות המתמקדות יותר ברגשות, עשויים לסייע לבני הזוג לפתח "סיפור" חיובי יותר על מערכת היחסים שלהם. בכל מקרה, המטפל צריך לגרום לבני הזוג לגלות מה מחזק את מערכת היחסים שלהם, ולהניח להם להגדירה מחדש.

טיפול זוגיבראשית כל קשר זוגי, ובמהלכו, נוצר בין בני הזוג  חוזה לא כתוב, שחלקו אף לא מודע, באשר לאיכויות ליכולות והמשאבים  שכל אחד מהם מביא עמו לקשר.

משאבים אלו מורכבים ממאפיינים חיצוניים כגון הופעה חיצונית, מקצוע, תחומי עניין, השכלה, מצב כלכלי, גיל ועוד, או מתכונות אישיות פנימיות- התנהגות, אסרטיביות, בטחון עצמי, אמינות, חיוניות, משיכה מינית וכדומה.

המשבר ביחסים מתרחש כשאחד או יותר מהמרכיבים לעיל מופר ואחד מבני הזוג או שניהם מפסיקים לקיים את חלקם בעסקה. במקרים רבים הצד השני מרגיש מרומה וממורמר, במיוחד אם אין תקשורת פתוחה המאפשרת שיחה פתוחה ואפשרות שינוי, הקשר עלול לעלות על שרטון.

קונפליקטים, מריבות ואי הסכמות הם חלק בלתי נפרד מכל קשר זוגי, עצם הקשר בין אנשים שונים המכיל קשר אמוציונלי אינטנסיבי יוצר לא מעט קשיים וחילוקי דעות. לעיתים גם מחלות או בעיות רפואיות יוצרות מתחים וקשיים בין בני הזוג, כמו במקרים של מחלות שפוגעות בפוריות האישה או הגבר (להרחבה: התמודדות בני זוג עם מחלת הסרטן).

קיימים קונפליקטים טיפוסיים לפרקים שונים במערכת היחסים הזוגית: בתחילתו של הקשר, בתקופה שלאחר ירח הדבש רוב הזוגות נגררים למאבקי כוח בנוגע לאורח החיים המשותף שהרי לכל אחד מבני הזוג יש תפיסה מעט שונה בנושא, תוצר החינוך אותו קיבל, נקודת ההשקפה שלו על זוגיות, סיפורים ששמע, סרטים שראה וכדומה.

התמודדות עם משבר זוגי

הדבר שמעיד על איכות הקשר בצורה הטובה ביותר הוא הדרך בה בוחרים להתמודד בני הזוג עם הבעיות בקשר, מידת התקשורת בינהם, פתיחות, שיתוף ורצון אמיתי לעבוד תוך שיתוף פעולה על מנת להבטיח את הצלחת הקשר.

לפני ההחלטה הסופית על גירושין, תוהים זוגות רבים האם באמת עשו כמיטב יכולתם והאם אכן בדקו כל דרך לשיקום הזוגיות ולהצלת נישואיהם. מקרים אלו בדרך כלל מובילים לפניית בני הזוג או אחד מבני הזוג ליועץ זוגי או פסיכולוג, עם השנים עולה המודעות לנושא הטיפול הזוגי ולהבנה שעבור זוגות רבים פנייה לייעוץ זוגי ולמטפל זוגי יכולה להוות את הדרך לשיקום מערכת היחסים הזוגית. טיפול זוגי נועד לשקם את הקשר (אם החלטתם כבר לפרק את הקשר – מומלץ לפנות להליך גישור גירושין)

הפעולה הראשונה במהלך טיפול זוגי היא זיהוי מקור ושורש הבעיה הקיימת בין בני הזוג אשר גרמה להם להגיע לטיפול. רק לאחר זיהוי הבעיה, ניתן בטיפול זוגי להעניק לבני הזוג את הכלים הדרושים לפיתרון המשבר.

השלב הראשון בכל טיפול זוגי הוא זיהוי הסיבה למשבר בקשר . ללא הבנת הגורם למשבר בקשר הזוגי כל טיפול נדון לכישלון.

מטרת טיפול זוגי היא לשפר את הקשר הזוגי בדרכים שונות –  הדרכת בני הזוג להעמקת הקשר האינטימי, הפחתת האשמות הדדיות, לקיחת אחריות אישית, זיהוי צרכי בן הזוג, הקשבה, אמפתיה  והגברת הנתינה לבן / בת הזוג, ובכך בנייה מחודשת של האמון ההדדי, רכישת כבוד הדדי, יצירת בטחון בקשר ובתא המשפחתי.

טיפול זוגי – גישות טיפוליות

טיפול זוגי הוא טיפול ככל טיפול פסיכולוגי אחר – נהוגות בו מספר דרכי טיפול הנגזרות מגישות פסיכולוגיות שונות. להלן חלק משיטות הטיפול השונות:

שינוי דפוסי ההתנהגות של בני הזוג – ההתמקדות בגישה זו היא  בשינוי הציפיות ודרכי ההתנהגות של בני הזוג, על ידי הכוונה ועידוד של המטפל ביצירת שינויים.

אימגו – טיפול התנהגותי-קוגניטיבי המבוסס על ריפוי בפנימי בקשר, בשיטה זו המטפל מאמן ומספק את כלי הריפוי בלבד, מאחר ולמעשה הטיפול מתבצע על ידי בני הזוג עצמם.

גישה מערכתית – השיטת טיפול זו מקיימים משחק תפקידים בין בני הזוג המאפשר למטפל לזהות את הבעיות  וגורמי המשבר בין בני הזוג.

שיטת ה – epower- מטרת שיטה זו לשחרר את העוצמה הרגשית הפנימית שתוך כל אחד מאיתנו. באמצעות שיחרור העוצמה הפנימית ניתן להגשים בקלות את החלומות והשאיפות של הזוגיות האופטימלית. הטיפול מתבצע בצורה אישית, לאחד או לשני בני הזו

קיימות גישות טיפול נוספות שלרוב לא נעזרים בהם:

היפנוזה – טיפול בהיפנוזה מאפשר  להתמודד עם מצבי שחיקה וקיבעון אצל בני זוג. טיפול בהיפנוזה מאפשר לשחרר דפוסי התנהגות בעייתיים שבני הזוג לא מצליחים לצאת מהם ללא סיוע – חוזרים לחוויה זוגית טובה מהעבר ומנסים להיעזר בה כמנוף ליצירת אינטימיות וקירבה בין בני הזוג.

גישת רישום החלומות – באמצעות ניתוח החלומות, המטפל מסייע לבני זוג סגורים רגשית להיפתח ולדבר על רגשותיהם, מחשבותיהם ותחושותיהם.

 שיטת ה yin-yang- בשיטה זו מטפלים בנפרד בבני הזוג במטרה להביא להרמוניה ולאיזון פנימי בין הצד הנשי לגברי השיטה מבוססת על הפילוסופיה הסינית.

המטפל בטיפול זוגי יכול להיות בעל הכשרות שונות כגון: פסיכולוג, מאמן אישי, עובד סוציאלי קליני ואנשי טיפול שעברו הכשרה להיות מטפלים זוגיים.

הצלחת הטיפול הזוגי

להצלחת טיפול זוגי נדרשת התאמה בין שיטת הטיפול, סוג המטפל וכישוריו, לבעיה אותה צריך לפתור. כמו כן, כמו בכל טיפול רצוי שתהיה את הכימיה הנדרשת עם המטפל והידע הספציפי שלו המטפל לפתרון המשבר.

קיימות שלוש תוצאות אפשריות במצב של משבר ביחסים: בני הזוג יצליחו להיות קרובים יותר האחד לשני עם הבנה רבה יותר של הצרכים ההדדיים, בני הזוג יבינו כי לא ניתן לגשר על הפערים ביניהם  או שבני הזוג ימשיכו את הקשר ללא שינוי משמעותי מהמצב שהגיעו אליו.

פניה לטיפול זוגי תשפר את סיכויי הצלחת הקשר ויצירת אינטימיות מחודשת בין בני הזוג תוך הבנה וקרבה.

מטפל זוגי – מתי לפנות לטיפול זוגי?

אם אתם חשים כי האהבה בינכם מתה, כי אתם לא מקבלים את מה שאתם מצפים מהקשר, יש מריבות חוזרות ונישנות, חוסר הנאה מיחסי המין, היעדר אמפטיה, קירבה ותקשורת או פגיעה באמון יתכן כי טיפול זוגי יסייע לכם לשקם את הקשר או לקבל החלטות לסיומו.

עדיין מתלבטים? פנו אלינו עכשיו

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום