ריבוי אישיות: מהי? וכיצד ניתן להתמודד עם ההפרעה?

ריבוי אישיות או אישיות מפוצלת הינו תופעה פסיכיאטרית ידועה ועם זאת מצויה במחלוקת. על פי ההגדרה, מדובר למעשה בהופעה של מספר סוגי אישיות המצויות יחדיו בגוף אחד. לרוב, לאדם הסובל מכך יש כמה סוגי אישיות שאחת הן היא הראשית אך לא תמיד. יתכנו מצבים שבהם בגוף אחד שוכנות למעשה אפילו עשרות אישיויות. לעיתים, הדמויות השונות אינן מודעות כלל לאחרות אך לחלק מהלוקים בהפרעה יש התייחסות למרכיבי התודעה השונים ואף התייחסות ל"אני" כאל "אנחנו".

מה גורם העיקרי לתופעת ריבוי אישיות?ריבוי אישיות, מה זה אומר בעצם?

המומחים חלוקים מאוד בדעותיהם לגבי התפוצה של ההפרעה. יש אפילו כאלה החולקים על עצם קיומה וסבורים כי מדובר למעשה בהפרעות נפשיות אחרות. על דבר אחד ישנה הסכמה – הפרעת ריבוי אישיות ידועה כסוג של הפרעת זהות דיסוציאטיבית. כלומר, זהו טשטוש של הזהות והפרעה הנובעת ויונקת את שורשיה מחוויה טראומתית בעלת עוצמה. חוויה זו יכולה להיות תקיפה גופנית, אונס או אירוע קשה וכואב אחר.

מקובל להניח כי זו היא דרך של התודעה האנושית להתמודד עם לחץ עצום כך כל, שמעיק על השלמות הרגשית פסיכולוגית. רבים מהסובלים מהפרעות דיסוציאטיביות חווים מעת לעת התקפי החמרה או רגרסיה. תופעות של טשטוש הזהות, אובדן גבולות, קשיי זיכרון ודמיונות שווא עשויים להיות חלק (קטן או מרכזי) בהפרעה. צורת נוספות של הפרעות דיסוציאטיביות כוללות, שיכחון, תגובות נוירולוגיות כגון פרכוסים, תחושת זרות או ניתוק מהעצמי.

לבעלי ריבוי אישיות פנים רבות

ריבוי אישיות, שלא כפי שלפעמים נרמז בתקשורת, הינו מצב שונה לחלוטין מסכיזופרניה. תופעה כזאת גם איננה מקושרת לרוב עם התקפי אלימות או סכנה לציבור, אך אחוז גבוה מהסובלים מגלים נטייה גבוהה לאובדנות (מחשבות או ניסיונות התאבדות). רבים מאנשים במצב זה מספרים כי הם מרגישים שיש בתוכם ישויות שונות, אך זה לא הכרחי. ידועים מקרים רבים שבהם לכל אישיות יש עולם פנימי שונה, עם זיכרונות מובחנים, רצונות שונים, התנהגויות עקביות שאינן משותפות בין כל האישיויות. האישיויות יכולות להיות גם של המין השני, מגזע שונה, בגילאים מגוונים ואפילו כתב היד עשוי להיות שונה.

יתכן מאוד שריבוי אישיות יהיה קשה למדי לאבחון ולבידול, לעומת הפרעות נפשיות אחרות. לרוב, הסובלים מכך מדווחים גם על סימפטומים של דיכאון, חרדות, מחשבות או התנהגויות אובססיביות, פוביות. מה שברור הוא כי הכניסה למצב אישיותי שונה נובעת מחוויה טראומתית, סוג של ניסיון להכחיש חוויה או התנסות קשים מנשוא.

למה ישנם אנשים המטילים ספק בקיום ריבוי אישיות?

קיימת טענה שריבוי אישיות הינו למעשה טעות באבחון, של הפרעות אסוציאטיביות אחרות. השוללים את הגישה מצביעים על כך שבארצות הברית, לעומת מרבית המדינות האחרות בעולם, כמות האבחונים של ההפרעה הרבה יותר גבוהה. יחד עם זאת, ברור כי כמעט כל הסובלים מהפרעה אסוציאטיבית, בין אם מוגדרת כריבוי אישיות ובין אם לאו, חוו טראומה קיצונית בגיל צעיר ביותר. הסברה היא שבמהלך ההתפתחות בגיל הרך חווה הילד טראומה שלא אפשרה לאישיותו להתבסס ולהתייצב. לרוב הטראומה הייתה מתמשכת וחוזרת והיא יכולה להיות רגשית, נפשית, פיסית או מינית.

מהו הטיפול המקובל בפסיכולוגיה לריבוי אישיות?

מרבית המטפלים בריבוי אישיות נוקטים בצורה כזאת או אחרת של היפנוזה. לאורך הטיפול חותרים להגיע אל החוויה הטראומתית על מנת להגדיר אותה ולנטרל אותה. במהלך הטיפול עשוי להיות שימוש בתרופות שונות וכן בקנאביס רפואי. התרופות מבוססות על נוגדי חרדה, תרופות משרות שינה וכדומה. נמצא כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול גם הוא להועיל עבור חלק מהמטופלים.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.webmd.com/mental-health/dissociative-identity-disorder-multiple-personality-disorder#1
https://www.nhs.uk/conditions/dissociative-disorders/

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום