סכיזופרניה

סכיזופרניהסכיזופרניה היא מחלה נפשית הגורמת לליקויים בחשיבה מסודרת, מחשבות שווא והזיות. קיימים טיפולים זמינים המסייעים להפחתת התסמינים, למרות שהתמודדות עם סכיזופרניה עשויה להיות מאבק לכל החיים, ולא קיים לה טיפול תרופתי.

אנשים עם סכיזופרניה עשויים להפגין מספר תסמינים, כולל הזיות, דיבור משובש והתנהגות שאינה מאורגנת.

התסמינים עשויים להשתנות עם הזמן ולחפוף לתסמינים פסיכיאטריים אחרים, כגון הפרעה סכיזואפקטיבית, המתבטאת בתסמיני סכיזופרניה והפרעה במצב הרוח כגון מאניה או דיכאון. החולים במחלה זו נמצאים בסיכון גבוה להתאבדות, ולכן זקוקים, במרבית המקרים, לטיפול מקיף הניתן במסגרת אשפוז פסיכיאטרי.

מתי נחוץ אשפוז פסיכיאטרי?

אנשים הסובלים מסכיזופרניה זקוקים לעיתים לאשפוז פסיכיאטרי, בשל תסמינים חמורים או מסיבות אחרות, הכוללות:

התקף פסיכוטי – במצב בו אדם אינו מסוגל להבין את ההבדל בין דמיון למציאות.

סיכון להתאבדות – כולל דיבור על התאבדות, פגיעה עצמית או פגיעה באחרים.

תופעות לוואי קשות – כגון דיסקינזיה מאוחרת.

צורך באבחון – הצוות הרפואי במחלקה פסיכיאטרית בבית החולים מאבחן במדויק את מצבו של המטופל, מאתר הפרעות נלוות וסיכונים, ומרכיב את תכנית הטיפול המתאימה.

צורך בשינוי התרופות – לעיתים התרופות המיועדות להקלת התסמינים כבר אינן פועלות ויש צורך לשנותן או לשנות את המינונים.

בעיות סמים או אלכוהול – העשויות להתפתח במצב חמור של המחלה.

צורך בהליך רפואי מיוחד – כגון טיפול בנזעי חשמל (ECT).

הרופאים ירכיבו את תכנית הטיפול המתאימה ביותר המאפשרת שיבה למשפחה ולחברה בהקדם האפשרי.

סיכון לאלימות המצדיק אשפוז פסיכיאטרי

אנשים עם סכיזופרניה אינם אלימים בדרך כלל, אך הם חווים מספר תסמינים הקשורים לאלימות, כגון הזיות רדיפה. סיכון ההתמכרות לסמים ואלכוהול מגביר אף הוא את הסיכוי שאדם עם המחלה יהפוך לאלים. במקרה זה, האלימות מופנית כלפי בני משפחה ונוטה להתרחש בבית.

ניסיונות ההתאבדות של אנשים עם המחלה מופיעים בשיעורים גבוהים. כעשרה אחוזים מהחולים, בעיקר גברים בוגרים צעירים, מתים כתוצאה מהתאבדות. קשה לחזות אלו אנשים עם סכיזופרניה נוטים להתאבדות, ולכן גם כאשר קיים חשש קל בלבד, לגבי נטיות אלימות או סיכוני התאבדות, יש לאשפז את החולה.

מתי מתחילה סכיזופרניה ועל מי היא משפיעה?

סכיזופרניה משפיעה על גברים ונשים במידה שווה. היא מתרחשת בשיעורים זהים בכל הקבוצות האתניות ברחבי העולם. תסמינים כגון הזיות ומחשבות שווא מתחילים בדרך כלל בין הגילאים 16 עד שלושים. גברים נוטים לחוות את התסמינים מעט מוקדם יותר מאשר נשים. רוב הזמן, אנשים אינם חולים במחלה לאחר גיל 45. לעיתים נדירות היא מתרחשת אצל ילדים.

אבחון סכיזופרניה בשנות העשרה עשוי להיות מורכב, היות והסימנים הראשונים יכולים לכלול שינוי במצב החברתי, ירידה בלימודים, בעיות שינה והצבעות, שהן התנהגויות שאינן נפוצות בקרב בני נוער.

שילוב גורמים עשוי לחזות סכיזופרניה בקרב שמונים אחוזים מבני הנוער הנמצאים בסיכון גבוה לפתח את המחלה. גורמים אלו כוללים התבדלות ונסיגה מאחרים, עלייה במחשבות וחשדות חריגים, והיסטוריה משפחתית של פסיכוזה.

שיקום באשפוז פסיכיאטרי

טיפול זה מבוצע לאחר האשפוז ומציב את הדגש על אימון לקראת שיבה לחיים חברתיים ומקצועיים, וסיוע לאנשים עם סכיזופרניה לתפקד טוב יותר בקהילותיהם.

היות והמחלה מתפתחת בדרך כלל במהלך השנים המשמעותיות ליצירת קריירת חיים, בין גילאי 18 עד 35, והיות והמחלה גורמת לשיבוש החשיבה והתפקוד התקין, רוב החולים אינם מקבלים את ההכשרה או הכישורים הדרושים להם להשגת עבודה.

תוכניות השיקום כוללות עבודת ייעוץ והדרכה, ייעוץ לניהול כספים, עזרה באימון נסיעה בתחבורה ציבורית, והזדמנויות לתרגל מיומנויות תקשורת. תוכניות השיקום לעבודה כוללות אף הכשרה מקצועית וטיפול פרטני שנועד לשפר מיומנויות קוגניטיביות או מיומנויות חשיבה. התוכניות כוללות סיוע בתפקוד בעבודה, זכירת פרטים חשובים ושיפור התפקוד.

זכויות אנשים עם סכיזופרניה המתאשפזים במחלקה פסיכיאטרית

כשסכיזופרניה מצריכה טיפול במסגרת אשפוז פסיכיאטרי, צוות בית החולים מספק לחולה ולבני משפחתו את ההסברים לגבי זכויותיהם וחובותיהם.

זהו מדריך כתוב המסביר את הכללים והחוקים המופעלים בבית החולים, כולל ביקורי משפחה, קשרים עם בני משפחה בתקופת האשפוז, שימוש בחפצים או בגדים אישיים, אחסון חפצים והבאת מזון מהבית לחולה. בהעדר מדריך מפורט, הצוות הרפואי מסביר לחולה ולבני משפחתו את כל המידע הדרוש.

החולה ובני משפחתו זכאים לקבלת המידע הנוגע לתסמיני הסכיזופרניה, האופן בו מתבטאת הבעיה, אבחון הנוגע לסיכונים אפשריים, ואפשרות לבחור במסגרת הטיפול, שיטות הטיפול ותופעות הלוואי הכרוכות בכל טיפול.

על צוות בית החולים להסביר לחולה ולבני משפחתו את משך השהות הדרוש באשפוז הפסיכיאטרי, התחזיות לגבי תהליך ההחלמה, ואת השיקולים המקצועיים הרפואיים של הפסיכיאטר. בנוסף נמסר המידע הדרוש לגבי ההתנהלות הכלכלית הכרוכה באשפוז.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום