אבחון התמכרויות בבני נוער

אבחון התמכרויות בבני נוערהנתונים בארץ מראים כי בכל שנה שעוברת עולה מספר אחוזי בני הנוער שמשתמשים בסמים או באלכוהול, ובכלל – בחומרים ממכרים.

הם נחשפים בגילאים צעירים, כבר בגיל 11 או 12 לחומרים אלה ומתנסים בהם, בשלב הראשון, מתוך סקרנות או לחץ חברתי. בשנים האחרונות אפשר אפילו למצוא בני נוער המכורים לאינטרנט וגם להימורים, ולא רק כאלה שמכורים לתרופות או לחומרים ממכרים אחרים.

מדוע זה קורה דווקא בגיל זה

בתקופת גיל ההתבגרות בני נוער רבים נוטים להתנסות בדברים חדשים וגם לקחת סיכונים. הם מגבשים את זהותם בתקופה זו וכחלק מכך מחפשים אחר הזהות שתתחבר אליהם. הם תוהים מהו מיקומם בחברה, רוצים להגיד אותו ולקחת חלק בקבוצת השווים שלהם, בני הנוער האחרים.

בתקופה זו נפרדים בני הנוער גם מהוריהם והופכים לישות עצמאית. הם מבלים לא מעט עם בני גילם ומתנקים יותר ויותר מהוריהם, שהיו עד אז קרובים אליהם. מרדנות והטלת ספק בדמויות סמכותיות הן חלק מגיל ההתבגרות וגם חלק מהרצון להיבדל, להיות נפרדים יותר. במקביל, בתקופה זו הם גם עשויים לפתח התמכרויות, ובעיקר לסמים ולאלכוהול.

לאילו חומרים הם מתמכרים

סמים ואלכוהול נמצאים ראשונים ברשימת ההתמכרויות של בני הנוער. מדובר לרוב בסמים ממריצים כמו אקסטזי, קוקאין, חגיגת ואפילו קראק. סמים אלה נוטים לשפר את מצב הרוח, לגרום לצורכים אותם לחוש קלילים ורגועים הרבה יותר וגם נטולי עכבות ומעצורים. ישנם בני נוער הצורכים סמים אחרים, הנחשבים לסמים מדכאים, כמו מריחואנה וחשיש. סמי הזיה הם סוג נוסף של סמים שצורכים בני נוער, כמו LSD, למשל והם נחשבים לכאלה העשויים לגרום לנזק בלתי הפיך.

בני נוער אחרים מתמכרים לאלכוהול. הם נחשפים לרוב לראשונה לכך בגיל 11 או 12 ולאט לאט מתחיל לצרוך אלכוהול בכמויות גדולות. האלכוהול לוקח חלק מרכזי מאד בבילוי שלהם והוא נגיש הרבה יותר מסמים. לרוב מדובר באלכוהול זול מאד, אותו מערבבים עם משקאות קלים שונים.

חשיבות האבחון המקצועי הנכון

התמכרות לסמים ולאלכוהול, ובכלל  – התמכרויות בגיל ההתבגרות, יכולות לגרום לנזקים חמורים וגם לסכן חיים. הורי המתבגרים חשים חוסר אונים בשלב זה ולא יודעים כיצד להגן עליהם. זיהוי נורות אדומות, המעידות על שימוש בחומרים ממכרים הוא סיבה לפנות לגורם מקצועי שיוכל לסייע בעניין.

התמכרויות בגילאים אלה מלוות בדרך כלל בהתנהגויות קיצוניות  של בני הנוער. התרחקות מההורים, בילוי שעות רבות עם החברים, הסתגרות פעמים רבות גם ובכלל – התנהגות חריגה שאינה אופיינית למתבגר. כזו שלא היתה קודם לכן. בשלב זה חשוב לפנות בהקדם האפשרי לפסיכולוג, המתמחה בטיפול בבני נוער, כדי לערוך אבחון מעמיק ולבדוק האם המתבגר אכן מכור לסמים או לאלכוהול.

האבחון מאפשר לבדוק את אפשרויות הטיפול הנכונות עבור המתבגר, טיפול שבו לוקחים לרוב חלק גם בני המשפחה האחרים, ההורים וגם האחרים. הגמילה מההתמכרות, כחלק מהטיפול הפסיכולוגי המוצע למתבגר, היא הליך לא פשוט, הליך מאתגר מאד. אולם ליווי של גורם מקצועי וגם תמיכה רבה מצדם של בני המשפחה יכולים לסייע בכך לא מעט.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום