אבחון הפרעות חרדה

אבחון הפרעות חרדהבדומה למחלות מוחיות אחרות, הפרעות חרדה עלולות להיגרם כתוצאה מבעיות בתפקוד מעגלים במוח המווסתים פחד ורגשות אחרים.

מחקרים הראו כי לחץ חמור או לחץ הנמשך לטווח הארוך, עשוי לשנות את תאי העצב במעגלים אלו ולהעביר מידע מאזור אחד של המוח למשנהו.

מחקרים אחרים הראו כי אנשים עם הפרעות חרדה מסוימות חווים שינויים במבנים מסוימים במוח השולטים בזיכרונות המקושרים עם רגשות עזים. בנוסף, מחקרים הראו כי הפרעות חרדה עשויות לעבור בתורשה, כלומר, הן עשויות להיגרם, לפחות חלקית, כתוצאה מתורשה מאחד ההורים או שניהם.

גם גורמים סביבתיים מסוימים, כגון טראומה או אירוע משמעותי עלולים לעורר הפרעות חרדה בקרב אנשים עם רגישות תורשתית לפתח את ההפרעה.

בדיקות רפואיות

כדי לסייע באבחון הפרעות חרדה, הרופא יבצע את הבדיקות הבאות:

בדיקה גופנית – לאיתור סימנים המעידים שהחרדה עשויה להיות קשורה למצב רפואי בסיסי.

בדיקות דם או שתן – או בדיקות אחרות, אם נחשד מצב רפואי.

ראיון מפורט – הכולל שאלות לגבי התסמינים וההיסטוריה הרפואית.

שאלונים פסיכולוגיים – המסייעים לקביעת אבחנת הפרעת חרדה.

המטופל מתבקש לתאר כל התרחשות של הפרעות חרדה או דיכאון מהן סבל בעבר או תסמיני חרדות שעברו במשפחתו, ולציין כל גורם אחר, כגון שימוש מוגזם בקפאין, שינויים אחרונים בחיים או אירועים מלחיצים.

חשוב ביותר להיות כנה עם הרופא לגבי כל המצבים, כולל שתייה מוגזמת של אלכוהול, שימוש בסמים, מצבים פסיכולוגיים או שינויים במצב הרוח העשויים לתרום להפרעת חרדה.

בדיקות פסיכולוגיות

מומחים פסיכולוגיים רבים משתמשים בקריטריונים שקבעו במדריך האבחוני והסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM-5), בהוצאת האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית, על מנת לאבחן מצבים נפשיים.

הקריטריונים הקבועים במדריך לאבחון הפרעות חרדה כוללים:

חרדה מוגזמת – המתבטאת בדאגה לגבי מספר אירועים או פעילויות ברוב ימות השבוע, במשך חצי שה לפחות.

בעיות רגשיות – כגון קשיים לשלוט ברגשות הדאגה.

אבחון מבוגרים וילדים בהתאם לתסמינים פרטניים

לפחות שלוש מהתופעות הבאות במבוגרים, ואחד מהתסמינים הבאים אצל ילדים צריכים להיות נוכחים לקביעת אבחנת הפרעת חרדה: חוסר מנוחה, עייפות, קשיי ריכוז, עצבנות, מתח שרירים או בעיות שינה.

חרדה או דאגה מוגזמת – הגורמת למצוקה משמעותית או מפריעה לחיי היומיום.

חרדה שאינה קשורה למצב בריאות נפש אחר – כגון התקפי חרדה או הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), שימוש בסמים או מצב רפואי.

שילוב הפרעות נפשיות

הפרעות חרדה מתרחשות לעיתים קרובות יחד עם בעיות נפשיות אחרות, מה שעלול להפוך את האבחון והטיפול למאתגרים יותר. הפרעות נפשיות שונות המופיעות יחד עם הפרעת חרדה כוללות פוביות; הפרעת פאניקה; דיכאון; התמכרות לסמים ואלכוהול; והפרעת דחק פוסט טראומטית.

הרופא מבצע תצפית על גישת והתנהגות המטופל, ואז קובע, בשילוב עם מכלול תוצאות הבדיקות וגישות האבחון, אם תסמיני המטופל ומידת חוסר התפקוד שלו מצביעים על הפרעת חרדה פרטנית.

אבחון ילדים עם הפרעות חרדה

תהליך זה עשוי להיות מורכב ביותר, שכן חרדה היא לעיתים קרובות תוצאה של התנהגויות מפריעות החופפות עם הפרעת קשב והיפראקטיביות או הפרעת תפקוד. מצבים אחרים עם תסמינים זהים לתסמיני הפרעות חרדה, כוללים הפרעות התפתחותיות כגון תסמונת אספרגר, ליקויי למידה, הפרעה דו קוטבית ודיכאון.

ילדים רבים סובלים מהפרעת חרדה ומצב נפשי משותף אחר, אשר צריך להיות מטופל יחד עם החרדה.