סרוקוול

סרוקוולסרוקוול (בלעז – Seroquel), הידועה גם בשם קוואטיאפין (בלעז – Quetiapine), הינה למעשה תרופה אנטי-פסיכוטית. היא מגיעה בשתי תצורות – טבליות רגילות, וטבליות בשחרור מושהה. השימוש בה דורש מרשם רפואי, והיא כלולה בסל הבריאות.

היא מהדור השלישי של תרופות אנטי-פסיכוטיות המכונה תרופות אטיפיקליות, ולרוב היא ניתנת בשילוב עם תרופות נוספות. זוהי תרופה אשר אינה מיועדת למניעת אירועי מאניה או דיכאון, אלא תרופה אשר ייעודה טיפולי. היא מיועדת לטיפול במצבים של סכיזופרניה, התקפים מאניים או התקפים דיכאוניים (הקשורים בהפרעה דו-קוטבית).

שימוש וטיפול בעזרת סרוקוול

בין אם מדובר במבוגרים או צעירים, תרופה זו ניטלת פעמיים ביום ועל פי הנחיות הרופא מספק המרשם. המינון, עם זאת, משתנה בין צעירים ומבוגרים, וכן בנוגע לייעוד הטיפול וההפרעה המדוברת. על כן, אין להשתמש בתרופה זו ללא מרשם מסודר מרופא, המפרט את התנהלות הטיפול, המינון, וכו'.

חשוב לציין כי תרופה זו אינה מיועדת לטיפול במטופלים אשר גילם מתחת ל-18 שנים. כמו כן, בטווח הגילאים הצעירים של שימוש התרופה (עד גיל 24 בקירוב), תתכנו תופעות לוואי חריפות הדורשות תשומת לב מיוחדת (בעיקר בתחילת הטיפול) – מחשבות ומעשים אובדניים, עוינות, וכדומה.

מעבר לכך, תרופה זו אינה מתאימה לטיפול בקשישים הסובלים מדמנציה, ואף עלולה להיות מסוכנת בקרב אוכלוסייה זו. יש להיוועץ עם הרופא המטפל במקרים אלו. בנוסף, תרופה זו אסורה בהנקה ובהיריון.

תרופה זו נחשבת לרגישה לחום, ועל כן יש לאחסנה באזור מוצל אשר אינו עולה על 30 מעלות צלזיוס.

התרופה אינה משפיעה באופן מידי, והשפעותיה החיוביות עלולות להופיע תוך מספר ימים עד שבועות. כמו כן, בתחילת הטיפול (בעיקר במצבים של סכיזופרניה אך מבלי להגביל רק להם), תתכנו מחשבות אובדניות ודיכאון מוגבר, בעיקר בקרב צעירים, אך עם הזמן אלו אמורים להשתפר מהותית.

במהלך השימוש בתרופה, אסור לשתות מיץ אשכוליות. כמו כן, יש ליטול את התרופה עם מזון או בין הארוחות, כאשר את הטבליות בשחרור מושהה יש ליטול כשעה לפני האכילה.

אזהרות ותופעות לוואי

תחילה, יש לציין כי תרופה זו אסורה לשימוש בהיריון והנקה, מחשש כי היא עלולה לגרום למומים מולדים בעוברים, פגיעות שונות בתינוק המתהווה, ולייצר תסמיני גמילה בתינוק. מעבר לכך, ישנו חשש כי תרופה זו עלולה לעבור אל התינוק בחלב האם, ומסיבה זו אסורה בהנקה.

בשילוב על אלכוהול, תרופה זו עלולה להוביל לדיכוי מהותי של מערכת העצבים המרכזית, דבר מסוכן עם תסמינים לא נעימים. מסיבה זו, אסורה תרופה זו לשימוש בשילוב עם אלכוהול. מלבד אלכוהול, אין לשלב תרופה זו עם מיץ אשכוליות.

כמו כן, בשל תופעות הלוואי של הסרוקוול הכוללות טשטוש ועייפות קלה, נהיגה מותרת רק בהינתן ותופעות לוואי אלו לא נצפו. בכל מקרה, מומלץ להיעזר בנהג אחר מאשר נוטל התרופה.

ישנה אוכלוסיית חולים אשר עליה להשתמש בתרופה זו תחת זהירות מרבית, לרבות – מטופלים אשר סבלו ממחלות לב, התקפי לב, אירועים מוחיים, לחץ דם נמוך או גבוה, ובעיקר בשילוב תרופתי. בהינתן מצבים של מטופלים עם נטייה להתפתחות קרישי דם, יש לשלב בטיפול מונע עם תרופה זו.

כמו כן, מצבים עם הפרעות בהולכה בלב, טרדיב דיסקינזיה, השמנת יתר, סכרת או רמות סוכר גבוהות, תסמונת נוירולפטית ממארת, פרכוסים, קשישים אשר סובלים ממצבי פסיכוזה עם דמנציה, וכן אלו הסובלים מרגישות ללקטוז – יש להיוועץ עם הרופא המטפל בנוגע לשימוש בתרופה זו, וכיצד לעקוב אחר השפעותיה ותופעות לוואי אפשריות. יש לקרוא את העלון המצורף לתרופה בעיון על מנת לברר על מצבים נוספים ופירוט נרחב יותר.

בין תופעות הלוואי הנפוצות ייתכנו מצבים של כאבי ראש, בחילות והקאות, נדודי שינה, אי-שקט, דיכאון (בתחילת הטיפול), תנועות שריריות לא רצוניות, הרגעה ועייפות קלה, עלייה במשקל, צרבת, עצירות, וכדומה.

ייתכנו גם תופעות לוואי פחות נפוצות, כגון – כאבים בחזה, ראייה מטושטשת, קצב לב מהיר, בצקת בגפיים, סחרחורות, חום, תשישות, דיסטוניה, אי-יציבות, מחשבות אובדניות, ריור מוגבר, יובש בפה, כאבי שיניים, שלשול, כאבי בטן ותחושת אי-נעימות בה, כאבי פרקים, קישיון או כאבי שרירים, דלקת ריאות, קשיי נשימה, נזלת וגודש באף, שיעול, כאבי גרון, ראייה מטושטשת, צמא, ועוד.

במקרים נדירים בלבד ייתכנו התנהגות אלימה, מחסור בתאי דם לבנים, הלם אנפילקטי, או נשירת שיער. בכל מקרה אשר נראה חריג, לא נורמטיבי, מוקצן או הכולל התנהגות לא אופיינית למטופל, תחושות קשות פיזיות או מנטליות, וכדומה – יש לפנות לרופא המטפל ולטיפול רפואי הולם.

ייתכנו תגובות בין תרופתיות כאשר הסרוקוול ניטלת בשילוב עם תרופות אחרות. הבעייתיות היא כי עדיין לא ברור לגבי כלל קשת התרופות והשפעותיהן בנטילה עם תרופה זו, ולכן יש לפנות לרופא המטפל בכל מקרה של שילוב בין-תרופתי, ולהיות ערים לגבי השפעות ותופעות לוואי בעקבות שילוב כזה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום