פסיכיאטר

פסיכיאטראנשים השוהים באשפוז פסיכיאטרי מקבלים טיפול למגוון נרחב של הפרעות פסיכיאטריות, בסביבה בטוחה בה המטופלים והצוות המקצועי מתקשרים זה עם זה בכבוד.

פסיכיאטר הפועל במחלקה פסיכיאטרית מספק טיפול וייעוץ פסיכיאטרי ללוקים בנפשם והסובלים מבעיות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות חמורות.

טיפול תרופתי, שירותי פסיכותרפיה והתערבויות רפואה התנהגותית הם חלק משמעותי מתוכנית הטיפול, ומטרתם היא שיפור הרווחה הנפשית והפיסית של המטופלים. הפסיכיאטר מלמד אף את צוות המחלקה הפסיכיאטרית לגבי בעיות בריאות הנפש המשפיעות על המאושפזים, ומפקח על מהלך הטיפול בהם.

מהי פסיכיאטריה?

פסיכיאטריה היא ענף הרפואה הנפשית המתמקד באבחון, טיפול ומניעת הפרעות נפשיות, רגשיות והתנהגותיות. פסיכיאטר הוא רופא המתמחה בתחום בריאות הנפש, כולל הפרעות שימוש בסמים. הוא פועל לאומדן ההיבטים הנפשיים והפיסיים של בעיות פסיכולוגיות.

אנשים המאושפזים במחלקה פסיכיאטרית זקוקים לעזרה בבעיות נפשיות המתפרצות בפתאומיות, כגון התקף פאניקה, הזיות מפחידות, מחשבות אובדניות או שמיעת "קולות". לעיתים הם סובלים מהפרעות נפשיות לטווח הארוך יותר, כגון תחושות עצב חמור, חוסר תקווה או חרדה המובילים לבעיות בתפקוד וגורמים לחיי היומיום להיראות מעוותים או יוצאים מכלל שליטה.

הצורך באשפוז פסיכיאטרי

בעוד שרוב התסמינים הפסיכיאטריים ניתנים לטיפול על בסיס אשפוז, לעיתים אשפוז קצר עשוי להיות נחוץ על מנת לטפל בתסמינים חמורים במהירות, המצריכים התערבות מיידית בסביבה מבוקרת.

ההתמקדות של אשפוז פסיכיאטרי היא ייצוב תסמיני המטופל, שיפור רווחתו הרגשית ושחזור יכולותיו התפקודיות כך שיוכל לשוב לחיים עצמאיים. פסיכיאטר מרכיב תוכנית אינטנסיבית אישית המשלבת פסיכותרפיה וטיפול תרופתי במסגרת בטוחה.

פסיכיאטר מיומן לטיפול במצבים הנפשיים המאתגרים ביותר. הוא מומחה בטיפולים המדעיים העדכניים ביותר המכוונים לקשת רחבה של מצבים פסיכוטיים המחייבים טיפול באשפוז. הוא מטפל בגישות המבוססות על ראיות המניבות תוצאה לטווח הארוך ומובילות לתפקוד משופר של המטופל עד השיבה לחיים המשפחתיים והחברתיים.

תוכנית הטיפול

עם הקבלה לאשפוז פסיכיאטרי, הפסיכיאטר, בשיתוף עם פסיכולוג, אחיות  ועובד סוציאלי, מפעילים תכנית בגישת צוות לייצוב משברים נפשיים. המטופלים מקבלים את הטיפול בסביבה מבוקרת ושלווה, והצוות עובד עם כל מטופל ליצירת תוכנית טיפול אישית העשויה לכלול:

  • התייעצות עם בני המשפחה.
  • הערכה מקיפה על ידי פסיכיאטר מיומן.
  • טיפול אינטנסיבי מסביב לשעון.
  • טיפול קבוצתי.
  • ייצוב תסמינים נפשיים.
  • טיפול תרופתי ופיקוח על צריכת התרופות.
  • פסיכותרפיה אישית.
  • פיזיותרפיה.
  • ייעוץ וריפוי בעיסוק.
  • טיפול בנזעי חשמל (ECT).
  • גרייה מגנטית.
  • ייעוץ תזונתי במקרה הצורך.
  • טיפולים בעיסוק עם דגש חזק על פיתוח מיומנויות קוגניטיביות.

תכנית הטיפול מבוצעת בהנחיית הפסיכיאטר, תחת פיקוחו ובשיתוף הצוות המקצועי. הוא מבצע הערכה כדי להשיג הבנה טובה יותר של המחלה הנפשית ממנה סובל המטופל, וקביעת תחומי החוזק והחולשות שלו, כולל תסמיני תפקוד, ארגון ואישיות.

הפסיכיאטר מפקח מקרוב על כל היבטי הטיפול, אך מעודד את המטופלים לתפקד באופן עצמאי ככל הניתן, תוך טיפוח היכולות בכל הרמות. האשפוז הפסיכיאטרי מאפשר המשך מעקב אחר המטופלים גם לאחר שחרורם לתכנית שיקום.

תכנית הטיפול היא מרכיב חשוב באשפוז הפסיכיאטרי, והפסיכיאטר משנה אותה בהתאם להתקדמות המטופל, לשם השגת טיפול יעיל יותר ואיתור הצורך בשינוי האבחון וקביעת תוכנית  טיפול מורכבת יותר, כגון במצבי שינוי הקוגניציה והתפתחות דיכאון חמור.

טיפול תרופתי

הפסיכיאטר קובע לכל מטופל במחלקה פסיכיאטרית תכנית טיפול תרופתי, כחלק מהטיפול הפסיכיאטרי הכולל. התרופות המשמשות הן:

תרופות נוגדות דיכאון – לטיפול בדיכאון, הפרעות פאניקה, PTSD, חרדה, הפרעה טורדנית כפייתית, הפרעת אישיות גבולית והפרעות אכילה.

תרופות אנטי פסיכוטיות – לטיפול בתסמינים פסיכוטיים כגון מחשבות שווא והזיות, סכיזופרניה, והפרעה דו קוטבית.

תרופות הרגעה – לטיפול בחרדה ונדודי שינה.

תרופות שינה – לעודד שינה ולשמור על שינה רציפה במשך הלילה.

מייצבי מצב רוח – לטיפול בהפרעה דו קוטבית.

ממריצים – לטיפול בהפרעות קשב וריכוז המובילות לשיבוש חמור בחיי היומיום.

הפסיכיאטר קובע את תכנית הטיפול התרופתי בשילוב עם פסיכותרפיה.

אולי יעניין אותך גם:

הפרעת אישיות סכיזואידית: כשהעולם הפנימי גובר על העולם החיצוני

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום