ריספרדל

ריספרדלתרופת ריספרדל (בלעז – Risperdal), ידועה גם בשם ריספרדין (Risperidone), שייכת למשפחת התרופות האנטי-פסיכוטיות האטיפיות.

היא משמשת בעיקר לטיפול במחלת הסכיזופרניה, אך גם לטיפולים בתסמיני פסיכוזות שונות כגון הלוצינציות, הפרעות חשיבה ותפקוד כללי. כמו כן, היא יעילה גם בטיפול בהפרעה דו-קוטבית ודמנציה. הריספרדל יכולה גם להועיל במקרים של הפרעות התנהגות הכוללות אימפולסיביות ואלימות עצמית או כנגד אחרים, זאת בקרב ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות.

התרופה מגיעה בתצורת טבליות או סירופ, וישנו צורך במרשם רפואי על מנת לרכוש את התרופה. היא כלולה בסל הבריאות, וכוללת תופעות לוואי רבות לצד אזהרות בשימוש אשר יש להכיר מקרוב. היא מיועדת לטיפול במבוגרים וילדים, החל מגיל חמש ומעלה, וישנה חשיבות לפיקוח ומעורבות של רופא מטפל לאורך השימוש בה.

שימוש וטיפול בתרופת ריספרדל

תרופה זו מיועדת לטיפול בילדים מעל גיל חמש ומבוגרים. המינון משתנה בין סוג ההפרעה, ייעוד ומטרות הטיפול, וגילו של המטופל. כמו כן, יש לקחת בחשבון במינון את משקלו של המטופל. בקרב קשישים, ייתכן ויהיה צורך במינון מופחת.

הריספרדל ניתנת למהילה במים, חלב דל-שומן, מיץ תפוזים או קפה שחור, ולשתייה מידית. עם זאת, אין לערבב את התמיסה בתה או משקאות קולה על מיניהם. בנוגע למזון, אין הגבלות מיוחדות באשר לנטילת התרופה.

השפעת התרופה אינה מידית, ולמעשה ייתכן כי יעברו מספר שבועות עד אשר תחל השפעתה בפועל. עם זאת, אין להפסיק את הטיפול בריספרדל בבת-אחת, גם אם לא ניכרות השפעות בפועל, ויש להיעזר ברופא המטפל על מנת להפחית את המינון עד להפסקת הנטילה.

אזהרות בטיפול עם תרופת ריספרדל

תרופה זו אסורה לנטילה בעת הריון, וכן בעת הנקה. ישנו חשש כי היא עלולה לעבור לתינוק, ולהותיר תופעות שונות על התפתחותו. כמו כן, מאחר והתרופה משפיעה על דיכוי מוחי, תופעה דומה להשפעתו של אלכוהול, אין לשלבה עם משקאות אלכוהוליים.

בשל היות אחת מתופעות הלוואי של תרופה זו ישנוניות ותחושת נמנום, אין להשתמש בתרופה זו בעת נהיגה.

מטופלים קשישים הסובלים מדמנציה, יש להימנע מנטילת תרופה זו. הסיבה לכך היא עדות לאירועים מוחיים המלווים בחולשה, תחושת נימולות בפנים, אובדן תחושה בזרועות והגפיים, דיבור מבולבל, וכדומה. אם מופיעים תסמינים מסוג זה, יש לפנות מיד לטיפול רפואי.

יש להימנע מפעילות מאומצת במהלך השימוש בתרופה זו, וכן להימנע מחשיפה לחום וסכנת התייבשות.

תופעות לוואי של תרופת הריספרדל

תרופה זו עלולה להוביל לשינויים בקצב הלב, תחושת בלבול, עצירות, אצירת שתן, יובש בפה, בעיות ראייה, פגיעה בתאי דם לבנים, תנועתיות הוושט הגורמת לחדירת מזון, רוק או מיצי קיבה לדרכי הנשימה, דיסטוניה, לאקתיזיה, פרקינסון מדומה, ישנוניות, נדודי שינה, כאבי ראש, חרדה, טשטוש ראייה (אשר אמור לחלוף), סחרחורת, עלייה במשקל, דופק מהיר, פגיעה בתפקוד הכבד, חולשה, הזעה, ויסות חום גוף, וכדומה. אחת מתופעות הלוואי היותר נדירות של תרופה זו הינה זקפה ממושכת הכוללת כאב. בכל תופעת לוואי אשר נראית ונחווית באופן מוקצן או חמור, יש לפנות באופן מידי לרופא המטפל.

אחת מתופעות הלוואי השכיחות של תרופה זו, מובילה לרגישות לשמש. במקרים כאלו, יש להקפיד על חבישת כובע, מריחת קרם הגנה עם מקדם גבוה, ולהיזהר בכל הנוגע לחשיפה לשמש.

באשר לשילוב תרופתי, יש להימנע משילוב עם תרופות אנטיכולינרגיות נוספות, תרופות אנטי פסיכוטיות מסוגים כגון קלוזאפין או קארבאמאזפין או הלופרידול, תרופות לטיפול באלרגיה עונתית בעניים כגון אזלסטין, ולריאן או סנט ג'והן וורט, וכן פורוזמיד. מעבר לכך, במקרים של סכרת, תרופת הריספרדל עלולה לפגוע ביעילותו של האינסולין והתרופות הניטלות דרך הפה, זאת בשל העלאת רמת הסוכר בדם הנוצרת משימוש בתרופה זו.

בכל מקרה של שינוי התנהגותי באופן משמעותי, תופעות לוואי חריפות ולא נעימות, ומצבים אחרים המעלים חשש – יש לפנות לרופא המשפחתי באשר לאופן הטיפול. במקרים חמורים יש גם לפנות לטיפול רפואי באופן מידי. לתרופה זו ישנן גם תופעות לוואי נוספות אשר יש להכיר מקרוב, וכדאי לבקש מהרופא המטפל טרם תחילת הטיפול מידע מקיף על השפעות תרופה זו, כיצד להתמודד עמן כראוי, ובאלו מצבים יש לפנות לטיפול באופן מידי.

 

אולי יעניין אותך גם:

אגורפוביה – תסמינים, אבחון וטיפול בתופעת 'בעת החוצות'

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום