שיקום משפחתי

שיקום משפחתיכשאדם הסובל מהפרעה נפשית משתחרר מאשפוז פסיכיאטרי ועובר למרכז שיקום, הוא עשוי לחוות מספר חששות שונים.

סיום תוכנית האשפוז מציב אותו בפני שינויים עצומים בחיים, אשר עשויים להיות מבלבלים.

בתקופת השיקום, עומדים לרשותו משאבים רבים המסייעים למטופל להמשיך לעבוד על התאוששותו ממחלתו הנפשית ולהישאר על המסלול הנכון בדרך לעתיד טוב יותר.

בניית חיים מחודשים לאחר אשפוז פסיכיאטרי

תקופת השיקום לאחר אשפוז פסיכיאטרי עשויה להיות מפחידה, והמטופל זקוק למעט זמן כדי להתרגל לשינויים אלו. מטופלים שסיימו בהצלחה את תכנית השיקום, ניצבים בפני מספר שינויים באורח החיים, עליהם הם נדרשים להקפיד על מנת לשמור על התוצאות המוצלחות של הטיפול.

תוכנית שיקום אינה פתרון מהיר, ומעניקה למטופל את הכלים הדרושים המסייעים לו. כשהוא שב לביתו, הוא יכול ליישם כלים אלו ולתפקד טוב יותר בתא המשפחתי. בני המשפחה מתבקשים לסייע לו ביישום הכלים אותם רכש, הכוללים:

ביסוס שגרה – הגדרת לוח זמנים יומי וביצועו.

גבולות – המטופל לומד כיצד להציב לעצמו גבולות ולהגיד "לא" בעת הצורך.

פעילויות מהנות – בני המשפחה מסייעים למטופל להשיב פעילויות מהנות, ולא לבודד את עצמו משאר העולם. פעילות התנדבותית, למשל, מסייעת לו להסיר את המיקוד מעצמו ולהשתלב היטב בקהילה.

זיהוי הצרכים הרגשיים – בני המשפחה לומדים כיצד לענות על הצרכים הרגשיים של המטופל ולענות עליהם. פעילות גופנית ואכילה נכונה, למשל, הם חלק מתהליך השיקום.

רשת תמיכה – בני המשפחה מהווים את רשת התמיכה הקבועה החיונית להתאוששות המטופל לטווח הארוך.

יישום שיטות הטיפול – בתקופת השיקום, המטופל ובני משפחתו לומדים את השיטות המסייעות לבן משפחתם להתאושש מהשפעת ההפרעה ומקפידים על יישום שיטות אלו.

תוכנית השיקום מסייעת למטופל ולבני משפחתו לבסס חיי משפחה תקינים

השיקום מתמקד בשיפור תפקוד המטופל ומלמד את בני המשפחה כיצד להתמודד עם המצב. עדיין עשויות להתעורר מספר בעיות שאינן פתורות ומספר רגשות שונים מקיפים את השיבה הביתה לאחר השיקום הפסיכיאטרי, אך הטיפול המשפחתי מסייע להתמודדות עם כל הבעיות כך שניתן להתחיל את הריפוי המשותף כמשפחה.

יש לזכור שהסתגלות לאורח חיים חדש אורכת מעט זמן, ולכן אין להתייאש אם הניסיונות לשפר את המצב אינם מתקדמים מהר מספיק. יתכנו מספר כישלונות בדרך, אך אם המטופל ובני משפחתו שומרים על יישום הכלים שלמדו, בסופו של דבר הם מקבלים בחזרה את החיים המגיעים להם.

המשך הטיפול האישי במסגרת טיפול משפחתי

הדבר האחרון אותו צריך אדם שהשתחרר מאשפוז פסיכיאטרי לעשות הוא להמשיך במסע ההתאוששות שלו בעצמו. עם השחרור, כל סוג תוכנית טיפול חשוב על מנת לשמור על ההישגים, כך שניתן להמשיך את הטיפול במסגרת טיפול משפחתי ולקבל את התמיכה הדרושה להצלחה בתהליך ההחלמה.

הטיפול המשפחתי כולל טיפול במטופל לבד, טיפול בבני המשפחה ללא המטופל, טיפול משפחתי קבוצתי, ייעוץ משפחתי ולמידת הצורך בשימוש בתרופות, אם כך נקבע על ידי הפסיכיאטר. טיפול משפחתי הוא שיטה מצוינת לסייע למטופל להישאר על המסלול בתהליך ההתאוששות שלו ברגע שעזב את הסביבה המובנית של תכנית שיקום.

השיבה לחיק המשפחה ולקהילה מעמידה את המטופל שוב בפני הצורך להתמודד עם לחץ חיי היומיום. אנשים הסובלים ממחלות נפשיות מפיקים תועלת רבה מטיפולים משפחתיים קבוצתיים, ובני המשפחה מפיקים תועלת מקבוצות תמיכה למשפחות המתמודדות עם מחלה נפשית.

הם פוגשים אנשים אחרים המתמודדים עם מצבים זהים ועובדים קשה על מנת להצליח לסייע למטופל בתהליך ההתמודדות שלו, לזהות גירויים, ולתמוך זה בזה כאשר דרישות חיי היומיום מובילות ללחצים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום