כיצד הקורונה משפיעה על אישפוזים פסיכיאטריים?

משבר הקורונה פוגע רבות בכל האוכלוסיות ללא הבדל אך יש אוכלוסיות מסוימות החשופות לפגיעה והשפעה רבה יותר של המשבר,כיצד הקורונה משפיעה על אישפוזים פסיכיאטריים? כמו אוכלוסיות בסיכון בגיל השלישי, חולים במחלות כרוניות, פגועי נפש, אנשים עם מוגבלויות שונות וכדומה. ההשפעה יכולה להיות בפן הפיזי של החשש או הדבקות במחלה עצמה כאשר בקרב אנשים פגועי נפש יש רבים אשר נמצאים בסיכון בשל אורח החיים שלהם הכולל פעמים רבות עישון, השמנת יתר ובכלל אורח חיים שאינו בריא. לצד החשש להידבק במחלה, יש השפעות פסיכולוגיות ורגשיות, הבלבול הרב שיש מההנחיות המשתנות כל הזמן, הלחץ והמתח שמגדילים את הסיכוי לדיכאון והתקפי חרדה ועוד, ואין ספק שזה מצב המשפיע על כלל האוכלוסייה אך על אנשים הסובלים מבעיות נפשיות ההשפעה היא חמורה ומשמעותית עוד יותר.

כיצד משבר הקורונה משפיע על מצב פגועי הנפש בישראל?

אנשים הסובלים מהפרעות ומחלות נפשיות חשופים יותר להשפעה של משבר הקורונה, שכן אם אנשים ממוצעים חווים לעיתים דיכאון, חרדה ופחדים הנובעים מהקורונה, באופן ישיר או מההשפעות העקיפות שלה, פגועי נפש סובלים מההשפעות פי כמה. הקושי בהתמודדות עם השינויים הקיצוניים החל מאובדן עבודה בין אם זמני ובין אם קבוע מה שעלול להשפיע מאוד על המצב הכלכלי וליצור לחץ גדול ולגרום למצוקה כלכלית, ההסתגרות וההתרחקות מאנשים שלעיתים קשה להבין למה אסור להיפגש, הקושי לשמור על ריחוק פיסי, עטית מסיכה, שמירה על היגיינה ועוד. בקרב חולים במצב קשה המאושפזים באחד מבתי החולים הפסיכיאטרים המצב הוא אף חמור יותר בשל הצפיפות הפיסית והקושי בשמירה על ריחוק פיסי, הצוותים שעלולים להידבק בנגיף ולהביא אותו למחלקה ללא ידיעתם ולהדביק את המאושפזים ולא פחות חשוב תפוסה גבוהה אך לצד כך יש מחסור רציני בכוח אדם אשר מורגש עוד יותר בתקופה כזו.

ומה קורה עם אשפוזים פסיכיאטריים בעת משבר הקורונה?

תקופת הקורונה גורמת למצוקה נפשית בקרב אנשים רבים ולהחמרה של מצב קיים בקרב רבים מהאנשים הסובלים מהפרעות ומחלות נפשיות. בשל העומס הגדול ומיעוט כוח האדם קיים קושי לתת מענה לאוכלוסייה הזקוקה לכך, הרצון להפחית את העומסים במחלקות כדי לעזור ולשמור על המאושפזים אינו תמיד מצליח ואנשים אשר מקבלים טיפולים באשפוזי יום או אונליין חווים קושי לקבל את הטיפול לו הם זקוקים, למשל ביטול תורים ללא קביעת תור חדש מה שמוביל לכך שהאדם נותר ללא טיפול. בשל המצב והצרכים המיוחדים נעשים שינויים ומתפתחים דברים חדשים, כך למשל התפתח מערך של אשפוז פסיכיאטרי בבית בליווי צוות רפואי המלווה את החולה באפליקציה מיוחדת במשך 24 שעות ביממה.

פתרונות יצירתיים: אשפוז פסיכיאטרי ביתי בפורמט אונליין

מדובר בפתרון מיוחד אשר מאפשר לאנשים הזקוקים לאשפוז פסיכיאטרי במחלקה פתוחה להישאר בבית ולהיות מלווים על ידי צוות מקצועי במשך 24 שעות ביממה. מטופל כזה המאושפז בבית מקבל טאבלט עם אפליקציה מיוחדת המאפשרת שמירה על קשר רצוף עם הצוות המטפל הן בהתכתבות והם בשיחות וידאו – כל הצוות הרפואי שמלווה מטופל באשפוז בבית חולים ילווה אותו גם באשפוז הביתי. במקביל לטאבלט מקבל המטופל שעון מיוחד, שעון חכם המעביר לצוות הרפואי מידע כמו שעות שינה, ביצוע פעילות גופנית, נטילה של תרופות, לחץ דם, דופק, סטורציה ואם יש בעיה אקוטית מקבל הצוות המטפל התראה על כך. לרוב משולב מפגש אחת לשבוע בבית החולים לצורך מעקב. אשפוז ביתי מפחית את העומס על המחלקות הפסיכיאטריות ומאפשר לתת מענה טוב יותר לאנשים הזקוקים לכך גם בתקופת קורונה עם פחות סיכונים.

אולי יעניין אותך גם:

מתי יש צורך באשפוז פסיכיאטרי לבגירים?

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום