אבחון הפרעה טורדנית כפייתית

אבחון הפרעה טורדנית כפייתיתאבחון הפרעה טורדנית כפייתית עשוי להיות תהליך מורכב, היות והתסמינים זהים לעיתים לתסמיני הפרעת אישיות אחרת כגון חרדה, דיכאון, סכיזופרניה או הפרעות נפשיות אחרות. אדם עשוי לסבול משילוב של מספר הפרעות, אך שיתוף פעולה עם הרופא מסייע לקביעת האבחנה המדויקת והרכבת תכנית הטיפול המתאימה.

תהליך האבחון

צעדים המסייעים לאבחן הפרעה טורדנית כפייתית כוללים:

בדיקה פיזית – מסייעת לשלילת בעיות אחרות העשויות להיות הגורם לתסמינים, ובדיקה אם קיימים סיבוכים קשורים.

בדיקות מעבדה – עשויות לכלול, למשל, ספירת דם מלאה (CBC), בדיקת תפקוד בלוטת התריס, והקרנה לאלכוהול וסמים.

אבחון פסיכולוגי – כולל דיון על דפוסי המחשבות, הרגשות, התסמינים הרגשיים וההתנהגות. שלב זה באבחון עשוי לכול שיחה עם בני המשפחה או החברים.

קריטריונים לאבחון הפרעה טורדנית כפייתית

הרופא עשוי להשתמש בקריטריונים של המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM-5), שפורסם על ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית:

דפוסי דחפים, מחשבות או תמונות נפשיות חוזרות

בהפרעה טורדנית כפייתית, תסמינים אלו עשויים להיות פולשניים ולא ראויים, והרופא עשוי להתייחס אליהם כאל הפרעת חרדה נלווית. תסמינים אלו מתבטאים בדאגות יתר שאינן משקפות את המתרחש בחיים האמיתיים.

אדם הסובל מהפרעה טורדנית כפייתית מנסה להתעלם ממחשבות ודחפים אלו או לנטרל אותן עם מחשבות חלופיות או פעולות אחרות. הרופא מאבחן את המחשבות האובססיביות והדחפים כתוצר של פעילות מוחית משובשת.

דחפים כפייתיים

התנהגויות חוזרות, למשל נטילת ידיים, סידור מוגזם של הסביבה, בדיקה מוגזמת של ביצוע פעולות, או תפקוד נפשי למשל תפילה, ספירה, או חזרה על מילים. אדם הסובל מהפרעה טורדנית כפייתית מרגיש צורך לבצע פעולות אלו בתגובה לאובססיה או על פי כללים נוקשים שקבע לעצמו.

התנהגויות אלו מכוונות למניעת או הפחתת מצוקה, מניעת אירוע או מצב מדאיג. אך אלו הן פעולות נפשיות שאינן מחוברות באופן מציאותי למה שהן נועדו לנטרל או למנוע והן מוגזמות בבירור.

במהלך האבחון, הסובל מההפרעה מכר שהאובססיות או הדחפים הכפייתיים הם מוגזמים ובלתי סבירים.

שיבוש החיים

האובססיות או הדחפים הכפייתיים גורמים למצוקה ניכרת, אורכים זמן רב, או מפריעים באופן משמעותי למהלך התקין של החיים ופוגעים בעבודה, בלימודים, בבני המשפחה, בפעילויות חברתיות או במערכות יחסים.

במהלך האבחון הרופא בודק אם קיימת הפרעה נפשית אחרת המובילה לאובססיות או לדחפים הכפייתיים, למשל נוכחות הפרעת אכילה; משיכת שיער בנוכחות טריכוטילומניה, דאגה לגבי המראה בנוכחות הפרעת גוף סיסמוגרפית, התמכרות לתרופות או חומרים ממכרים; היפוכונדריה, דחפים או פנטזיות מיניות בנוכחות פראפיליה; תחושות אשמה עצמית או הפרעת דיכאון.

ממצאי האבחון

אם הרופא מוצא שאחת או יותר מהפרעות אלו מתקיימת, הפרעה טורדנית כפייתית תיקבע כתוצאה של הפרעות אלו ולא כהפרעה בפני ישירה בפני עצמה.

תוצאות אבחון המעידות על נוכחות הפרעה טורדנית כפייתית מצריכות הרכבת תכנית טיפול בהתאם, אך שלב זה עשוי להיות קשה, היות והמטופל משוכנע שתסמיניו הגיוניים לחלוטין, ושהתנהגותו אינה מוגזמת או בלתי סבירה. אך זהו בדיוק המקום להתחיל טיפול פסיכולוגי.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום