TMS- גרייה מגנטית

טיפול בגרייה מגנטיתהשדה הפסיכיאטרי והפסיכותרפויטי מציע כיום מגוון רחב של טיפולים בהפרעות נפשיות שונות. דיכאון הוא אחת ההפרעות הנפוצות ביותר, ולכן גם אחת המחלות אשר מייצרות הרבה מחקר והרבה ניסיונות להבנת הגורמים להפרעה והדרכים האפשריות לטיפול בה.

ברב הפרעות הנפש, ובפרט בדיכאון, בדרך כלל הטיפול המומלץ הוא טיפול שמשלב התערבות תרופתית, יחד עם טיפול רגשי (פסיכולוגי או אחר). ברבים מהמקרים, השילוב הזה (ואפילו כל אחת מההתערבויות בפני עצמה), מובילים לשיפור במצב החולה.

אך לעיתים, ישנם חולים שאינם מגיבים היטב לטיפולים המוכרים. כבר מתחילת התפתחותו של מקצוע בריאות הנפש, עלה הרעיון של טיפולים שנוגעים בגירוי ישיר של המח.

טיפול בנזעי חשמל הוא אחד המוכרים שביניהם. שיטה שמתפתחת לאיטה במאה השנים האחרונות עושה שימוש בגירוי המוח באמצעות תהודה מגנטית. טיפול זה נקרא TMS- Transcranial Magnetic Stimulation, או בעברית- גרייה מגנטית.

הרציונל של TMS

תרופות פסיכיאטריות עובדות בדרך כלל על יצירת שינויים במאזן הנוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים) שנמצאים במח. תרופות מסויימות מעכבות את פירוקם של הנוריוטרנסמיטורים, אחרות מונעות את קליטתם מחדש בתא, ואחרות גורמות לשיחרור מוגבר שלהן.

גרייה של איזורים במח לא פועלת באופן סלקטיבי על פעולתם של נוירוטרנסמיטורים, אלא משנה באופן מהותי זרמים חשמליים במח. כך האפשרויות שמציעה השיטה הן רחבות יותר.

מתי משתמשים ב-TMS?

הטיפול בגרייה מגנטית אינו נפוץ עדיין, והנושא נמצא כעת במרכזם של מחקרים קליניים רבים. יחד עם זאת, ישנן הפרעות פסיכיאטריות שנחשבות למועמדות מתאימות יותר לטיפול ב-TMS.

בראש ובראשונה, הטיפול מותאם לאנשים שסובלים מדיכאון שאינו מגיב לתרופות. כמו כן, המחקרים בודקים את השפעת הטיפול על מטופלים הסובלים מהפרעות מצב רוח אחרות, כגון הפרעה דו-קוטבית (מאניה-דיפרסיה).

כיצד מתבצע הטיפול בגרייה מגנטית?

טיפול בגריה מגנטית מתבצע באמצעות מכשיר בעל השראה אלקטרומגנטית (כיום מאושר לשימוש מכשיר מסוג אחד, הנקרא נוירוסטאר). המכשיר מייצר באופן מבוקר פעימות מגנטיות, בתדירות שנקבעת על ידי המשתמש.

ישנן צורות שונות של סלילים אלקטרומגנטיים, שכל צורה שולחת גירוי שונה למוח. השימוש העיקרי הוא בסליל שמייצר גירוי נקודתי בקליפת המוח, אך ישנם גם סלילים לגירוי עמוק יותר. אלפי פעימות מגנטיות ניתנות למטופל בכל סשן טיפולי.

הטיפול ניתן בדרך כלל מספר פעמים בשבוע, למשך מספר שבועות, ללא הרדמה, ללא הגבלה בתנועותיו או תפקודו של המטופל לאחרים, ובדרך כלל גם ללא כאב.

תוצאות הטיפול ב-TMS

למרות שהמחקר נמצא עדיין בחיתוליו, ממצאים ראשונים מראים על יעילות גבוהה יחסית של TMS בטיפול באנשים הסובלים מדיכאון עמיד (שאינו מגיב לתרופות), בהשוואה לטיפולים המוכרים היום.

בכל זאת, חשוב לציין שאין זה אומר שדיכאון עמיד תמיד מגיב באופן חיובי ל-TMS. אך אם לוקחים בחשבון שמדובר במקרים הקשים והקיצוניים ביותר, ששיטות אחרות אינן משפיעות, הרי של-TMS  מסתמן יתרון ברור בתחום זה.

נקודה חשובה נוספת, היא יעילותו של TMS  בהשוואה לטיפול המקובל כיום בדיכאון עמיד – נזעי החשמל (ECT .(ECT היא אמנם שיטה יעילה, אך יש לה תופעות לוואי קשות בהרבה ביחס ל-TMS: היא נעשית בהרדמה מלאה, גורמת לכאבי ראש ולפגיעה בזיכרון לטווח קצר. אם ימצא שיעילותה של TMS דומה לזאת של ECT, הרי שברור ש-TMS  היא שיטה ידידותית ונוחה יותר לשימוש.

תופעות לוואי של גרייה מגנטית

תופעות הלוואי של TMS נחשבות לקלות מאוד, ומופיעות בקרב מיעוט קטן של המטופלים בלבד. התופעה הנפוצה ביותר היא כאב ראש קל או סחרחורת לאחר הטיפול. למרות שלא בוצעו מחקרי אורך בנושא, לא נמצאו כל שינויים קוגניטביים, בזיכרון או ביכולות אחרות בקרב המטופלים ב-TMS.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום