טיפול בנזעי חשמל Electro-convulsive Therapy

טיפול בנזעי חשמל - Electro-convulsive Therapyטיפול בנזעי חשמל (ECT או Electro-convulsive Therapy) הוא הליך רפואי שבו מעבירים זרם חשמלי קצר מאוד לראשו של המטופל על מנת ליצור פרכוס באופן מבוקר. שיטה זו משמשת לטיפול בסובלים ממגוון הפרעות פסיכיאטריות, כשבין היתר מדובר בהפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה, דיכאון ועוד.

המחשבה לפיה ניתן לטפל בסובלים מבעיות פסיכיאטריות באמצעות יצירת פרכוסים באופן מבוקר התפתחה בשנות השלושים של המאה העשרים. המחשבה באה לעולם בעקבות תצפיות שערכו פסיכיאטרים בהן נמצא כי מטופלים שסבלו מסכיזופרניה ואפילפסיה במקביל, התאוששו מההתקפים הפסיכוטיים לאחר שחוו התקף אפילפטי.

כבר בשנת 1934 דווח על מטופל שהתאושש מהתקף פסיכוטי לאחר שטופל באמצעות תרופות שגרמו לו לפרכוס ואילו הפעם הראשונה שבה נוצר פרכוס באופן מכוון באמצעות חשמל התרחשה בשנת 1938 ברומא שבאיטליה.

הדימוי השלילי שדבק בטיפול בנזעי חשמל

תוך זמן קצר מאוד, עת התברר כי מדובר בטיפול יעיל מאוד ומוצלח מאוד, החלו להשתמש בנזעי חשמל לטיפול בבעיות פסיכיאטריות נוספות אך בתקופה ההיא הטיפול גרם לתופעות לוואי חמורות כשבעיקר מדובר בשברים בעצמות המטופלים ובסבל הרב שנגרם למטופלים במהלך הטיפול.

לאחר שהחלו להשתמש בהרדמה מלאה ובתרופות להרפיית השרירים, הצליחו למנוע את השברים בעצמות ואת הסבל שנגרם לחולים, אך התדמית השלילית שדבקה בטיפול לא ירדה ממנו למעשה עד ימינו אנו. מן הסתם התפיסה לפיה מדובר בטיפול אכזרי מאין כמוהו, תודלקה גם בלא מעט סרטי קולנוע כמו לדוגמה קן הקוקייה, קסם הנעורים, רקוויאם לחלום ועוד.

נכון להיום, במרבית המדינות בעולם לרבות ישראל, אין זה חוקי להשתמש בנזעי חשמל מבלי להרדים לפני תחילת הטיפול את המטופל ובנוסף לכך, כיום לפני הטיפול על הרופא לספק למטופל הסבר מלא על ההליך הרפואי וכן עליו להחתים את המטופל על טופס הסכמה מדעת שבו הוא מאשר כי הבין את שהוסבר לו.

מה הן ההתוויות לטיפול באמצעות נזעי חשמל?

ההתוויה הנפוצה ביותר לשימוש בנזעי חשמל היא דיכאון מג'ורי, שכן הטיפול בנזעי חשמל הוא לא רק הטיפול היעיל ביותר להפרעה זו, אלא גם המהיר ביותר. האפשרות לעבור טיפול זה נשקלת כאשר החולה לא הגיב למספר ניסיונות של טיפולים תרופתיים או כאשר הטיפולים התרופתיים הובילו להתפתחות של תופעות לוואי חמורות.

בנוסף לכך, הטיפול נכנס לתמונה כשמדובר בחולים הסובלים מדיכאון מג'ורי המהווים סיכון לאחרים או לעצמם, בחולים הסובלים מתסמינים פסיכוטיים או בחולים הסובלים מדיכאון חמור במיוחד. אם המטופל סובל מדיכאון בעל מאפיינים פסיכוטיים, ישנו סיכוי גבוה כי הטיפול בנזעי חשמל יהווה את קו הטיפול הראשוני וזאת כיוון שכיום ידוע כי חולים אלה לא מגיבים היטב לטיפולים התרופתיים.

כמו כן, הטיפול בנזעי חשמל יעיל לפחות כמו ליתיום כשמדובר באפיזודות מאניה חריפות וכן כפי שציינו, הטיפול יעיל כשמדובר בחולה הסובל מסכיזופרניה חמורה. במקרה הזה נשקלת האפשרות לטפל בנזעי חשמל בעיקר כשמדובר בחולה הסובל מתסמינים פסיכוטיים חמורים, תסמינים אפקטיביים או קטטוניה.

כיצד מתבצע הטיפול בנזעי חשמל?

לפני תחילת הטיפול על המטופל לצום במשך שש שעות וסמוך לטיפול מותקן עירוי לצורך מתן נוזלים ותרופות דרך הווריד. לאחר מכן המטופל מחובר למכשיר EEG באמצעות אלקטרודות המודבקות למצחו כדי שניתן יהיה לתעד את גלי המוח שלו במהלך הטיפול ולוודא כי אכן התרחש הפרכוס. ישנם גם חולים שיהיה צורך לחברם למכשיר אק"ג על מנת לנטר את הפעילות החשמלית של הלב במהלך הטיפול.

מלבד זאת, המטופל יחובר למד סטורציה על מנת שניתן יהיה למדוד את ריכוז החמצן בדם במהלך הטיפול וכן יוכנס לפה של המטופל מתקן שעשוי מגומי שתפקידו להגן על הלשון ועל השיניים במהלך הטיפול. כפי שציינו, לאחר שהמטופל מחובר לכל הציוד הדרוש, יתחילו במתן התרופות המרדימות ובתרופות להרפיית השרירים.

את מכת החשמל ניתן לתת בצד אחד בלבד או בשני הצדדים של הראש, כאשר בפעמים הראשונות בהן מועבר הזרם החשמלי, מנסים להבין מה הוא הסף ליצירת הפרכוס ורק לאחר שמוצאים את הסף, ניתן להתחיל את הטיפול עצמו. בדרך כלל הטיפול יתבצע בין פעמיים לשלוש מדי שבוע, כשסך הכול סדרת טיפולים כוללת בין שישה טיפולים לשניים עשר טיפולים, אם כי במקרים מסוימים ניתן להגיע אפילו עד עשרים טיפולים.

לאחר שהושגה הטבה קלינית משמעותית והוחלט על הפסקת הטיפולים באמצעות נזעי חשמל, המטופל יתחיל בטיפול תרופתי לצורך תחזוקה ומניעה של הידרדרות.

מה הן תופעות הלוואי של הטיפול בנזעי חשמל?

תופעות הלוואי של הטיפול בנזעי חשמל במערכת העצבים המרכזית כוללות בין היתר בלבול וכאבי ראש המופיעים זמן קצר לאחר שהחולה מתעורר מהתרדמה, אך לעיתים קרובות תוך מספר שעות התופעות חולפות מאליהן גם ללא טיפול. כמו כן, בדרך כלל המטופלים ישכחו את הטיפול עצמו או שישכחו אירועים שהתרחשו זמן קצר לפני הטיפול, אך במקרים חריגים הפגיעה בזיכרון עלולה להיות חמורה ונרחבת יותר.

תופעות לוואי נוספות הן לדוגמה כאבי גב או כאבי שרירים באופן כללי, אם כי בדרך כלל מדובר בתופעות לוואי שמתפתחות על רקע השימוש במרפי השרירים ולא על רקע השימוש בחשמל. כמו כן, ישנם מקרים נדירים יחסית בהם מתפתחות תופעות לוואי הכוללות לדוגמה בחילות והקאות, אך בתופעות אלו ניתן לטפל באופן מניעתי לפני הטיפולים הבאים בסדרה.

קראו עוד:

תרפיה באמנות

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום