גינון טיפולי

גינון טיפוליהטיפול בגינון החל באירופה, בקהילות נזיריות, בהן גנים מלאו תפקיד חיוני. תהליך ריפוי זה, כמו המדע והטכנולוגיות הרפואיות, התקדם בהקשרים עקיפים יותר המתמקדים בין הטבע לבין תהליך הריפוי.

מחקרים חדשים מראים כי גישת טיפול פסיכיאטרי הכוללת מאפיינים טבעיים במהלך האשפוז, מסייעת להתאוששות ממגוון מחלות נפשיות.

טבע בחדר

חשיפה לצמחים, נופים טבעיים ולטבע מעורר השראה, חיוני בהתאוששות והתמודדות עם תסמינים נפשיים באשפוז פסיכיאטרי. מחקר מוקדם גילה שחולים באשפוז פסיכיאטרי התאוששו מהר יותר והשתמשו בפחות תרופות כאשר חלון חדרם נשקף לנוף טבעי ולא לקירות לבנים.

מחקר חדש יותר מרמז שנופי סביבה טבעית יעילים למטופלים באשפוז פסיכיאטרי באופן שונה. גברים ששהו בחדרים עם חסימה לנוף טבעי הפגינו ירידה בבריאות הנפש, בעוד שנשים עם חסימה לנוף הפגינו ירידה משמעותית יותר בבריאותן הפיסית.

לא משנה מה יכלול הנוף

חלונות בחדרי חולים המאושפזים בבית חולים פסיכיאטרי, מאפשרים גם את היתרונות של חדירת אור שמש טבעית. חדרים שטופי שמש מפחיתים באופן משמעותי את המתח בקרב החולים, כשהם זקוקים לפחות תרופות.

חוויות הטבע מהוות הסחות דעת חיוביות המסייעות למטופל לשוב ולמקד את תשומת ליבו, להגביר את יכולת ההתאוששות שלו ולשפר את ההתמודדות והתגובה למצבים בחיי היומיום, כתוצאה משיטת ריפוי בגינון.

גנים מרפאים וגינון טיפולי

בית חולים פסיכיאטרי ומרכזי שיקום פסיכיאטרים החלו להפעיל תוכניות ריפוי בגינון למטופלים. התהליך מסייע לריפוי וטיפול, כשהגנים מסייעים להקלת המתח הנפשי, התמודדות עם עומס מידע, והקלת מצוקה נפשית אותה הם חווים.

במהלך הטיפול, המטופלים נוטעים שתילים ומטפחים צמחים, כשהיבטי הטיפול משפיעים על רמות המגעים שלהם ומניבים יתרונות טיפוליים. בתי חולים פסיכיאטריים ומרכזי טיפול נפשי מעצבים שיטות ריפוי בגינון מתוך מטרה להקל על מטופלים מבוגרים או ילדים, תוך כדי תצפית על השיפור בתסמיניהם.

הלקות הנפשית של מטופלים המאושפזים בבית חולים פסיכיאטרי משתפרת באופן משמעותי מבחינת התעוררות מדפוס החשיבה הפסיבי וההתאוששות הרגשית, כמו גם שיפור המגעים החברתיים, ויתרונות הפעילות הגופנית על חושיהם.

יתרונות גינון טיפולי

הפעילות בטבע תחת פיקוח איש מקצוע מיומן מתחום בריאות הנפש, מסייעת להחלמה ממחלות נפשיות פרטניות. הטיפול במהלך האשפוז הפסיכיאטרי מאפשר למטופל לעסוק בגננות כפעילות יחידה או במסגרת קבוצה. במסגרת הפעילות, המטופלים מבצעים תרגילי פיזיותרפיה, מתקשרים ביניהם, ומתפתחים מבחינה קוגניטיבית עד השגת יעדי הטיפול.

סקירה שיטתית של למעלה מ-240 מחקרים מדעיים מצאה ראיות מהימנות התומכת בגינון טיפולי כשיטת התערבות למגוון נרחב של מצבים, כולל אוטיזם, סכיזופרניה, דיכאון והפרעה דו קוטבית. כבר לאחר מפגש גינון טיפולי אחד, המטופלים חווים שיפור משמעותי במצב רוחם, הפחתת המתח והקלה בתסמינים חמורים.

מחקרים מראים כי גינון טיפולי מסייע באופן משמעותי בהיבטי בריאות נפש, למטופלים המתמודדים עם טראומות רגשיות, דיכאון כרוני, הפרעות שונות במצב הרוח וחרדה.

התמודדות עם דיכאון

דיכאון, כמו מתח, מתרחש בכל גיל וניתן לשיפור באמצעות קשרים חברתיים המפחיתים את תחושת הבידוד, ופעילות גופנית. גינון טיפולי מעודד שהות במקומות חיצוניים ירוקים, וסקירת מחקרים רבים מצאה שמטופלים המבצעים פעילות גופנית בסביבות טבעיות, חווים הנאה וסיפוק גדולים יותר, ומכריזים על כוונתם לשלב את הגינון בשגרת חייהם.

לעומת השהות בחדר סגור במחלקה הפסיכיאטרית או בתוך המבנה עצמו, פעילות גופנית בסביבה טבעית נקשרת עם מצבים נפשיים חיוביים יותר, כגון תחושות מוגברות של התחדשות ומעורבות חיובית, הפחתה במתח, ייצוב בלבול, הפחתת כעס, הגדלת דיכאון והגברת האנרגיה.

חשיפה לאור טבעי בכלל ולאור הבוקר בפרט, יעילה בטיפול במטופלים עם הפרעה רגשית עונתית, המגיבה היטב לטיפול באור טבעי.

מחקרים החוקרים הפרעת דיכאון מג'ורי (MDD) הראו שגינון טיפולי יעיל באותה מידה כמו תרופות נוגדות דיכאון, להפחתת תסמיני הדיכאון, וכי הליכה של חמישים דקות באזור טבעי, לעומת השהות בתוך מבנה אשפוז פסיכיאטרי, מגבירה את תפקוד הזיכרון ומרוממת את מצב רוחם של מטופלים עם דיכאון קליני, שהשתתפו בפעילויות גינון טיפולי במשך שלושה חודשים. הם חוו ירידה בחומרת הדיכאון והגדילו את יכולת הקשב שלהם לטווח הארוך.

מטופלים פסיכיאטריים

מחקרים שבדקו את השפעת הטבע וגינון על חולי נפש הציגו מגוון תוצאות, ובמיוחד שיפור במצב הרוח. לדוגמא, הצבת צמחים פורחים במחלקה הפסיכיאטרית גרמה למטופלים עם סכיזופרניה, בתסמיני נסיגה קשים, לשפר את יכולת התקשורת שלהם ולאכול טוב יותר.

ריחות, צבעים וטיפול גינון באדמה, חשוב במיוחד לשיפור שביעות הרצון מהחיים, הגברת הרווחה ושיפור התפיסה העצמית בקרב חולי נפש. גינון טיפולי למאושפזים בבית חולים פסיכיאטרי מוביל להפחתה בהפרעות שינה, שיפור הזיכרון וההתמצאות, הפחתה בהזיות ומחשבות שווא, וחיבור תקין יותר לעולם החיצון.

חינוך משפחתי

סיוע לאדם אהוב כחלק מתכנית גינון טיפולי, מחזקת באופן משמעותי את תהליך שיקומו. מטופלים המשתחררים מאשפוז פסיכיאטרי, צריכים להמשיך בבית את הטיפול בחיק המשפחה. לכן חשוב שבני המשפחה ידעו ככל האפשר על המחלה ויתרונות הגינון הטיפולי.

הפסיכיאטר מסייע לבני המשפחה ללמוד שיטות התמודדות ומיומנויות לפתרון בעיות. הגינון הטיפולי מאפשר למשפחה לסייע ליקירם להמשיך להקל על התסמינים, להמשיך את הירידה בצריכת התרופות, ולהתמקד בפעילות משותפת המשפרת את הקשרים המשפחתיים.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום