אשפוז בבית

באשפוז בביתימים הראשונים של הציביליזציה ובמשך תקופות ארוכות מאוד אחר כך, חולי נפש חיו בבית מאותן הסיבות שכולם חיו בבית: לא היה מקום אחר לחיות בו.

ובטח ובטח שלא היו מוסדות פסיכיאטריים בהם ניתן היה לשכן מטופלים ולקבל טיפול על ידי צוות מיומן ומחויב במיוחד לתכנית הטיפול.

חולי נפש טופלו בתוך בתיהם, אך עם הזמן סבלו מהזנחה ואומללות, וכתוצאה מכך הוקמו מרכזים בהם יכלו החולים לחיות הרחק מלחצי החיים. במהלך שלושים השנים האחרונות, מומחים בתחום בריאות הנפש בחנו את המוסדות הפסיכיאטריים המודרניים וגילו להפתעתם שחולי הנפש המתגוררים בהם עדיין מטופלים ברמת הזנחה.

פסיכיאטרים רבים הובילו לסגירת מוסדות אלו והשיבו את החולים לקהילותיהם ולבני משפחותיהם. העובדה היא, שההתעלמות הרשלנית הייתה בדרך כלל מנת חלקם של חולי נפש כרוניים שלא זכו לטיפול נאות, והמסקנה הייתה שהטיפול בתא המשפחתי יניב תוצאות טובות יותר. למרות שזה נכון שבמקרים מסוימים הטיפול בבית החולים עדיף, במקרים אחרים הוא עדיף בבית.

מתי מומלץ אשפוז בבית

השיקולים הרלוונטיים לקביעה האם לאשפז חולה נפש בבית הם:

כשהחולה אינו אובדני או אינו נמצא בסיכון לפגיעה עצמית בדרך אחרת – חולים שאינם אובדניים יכולים לקבל טיפול בבית, אך למרות שאינם מסוכנים לעצמם או לסביבתם, יש להעניק להם את ההגנה המתאימה ולצפות מקרוב אחר מצבם.

כשלא קיים סיכון שהחולה יפגע באנשים אחרים – כשהמטופל אינו סובל מתסמיני אלימות, הוא יכול להתאשפז בבית, כך שהטיפול בו יהיה יעיל יותר מבחינה אישית, משפחתית וחברתית.

החולה הוכיח תגובה לטיפול – אשפוז בבית מתאים לאדם הסובל ממחלת נפש, מודע למחלתו, משתף פעולה בטיפול, ומשפר את מצבו. הסביבה המשפחתית תומכת בהתקדמותו, לעומת האשפוז בבית חולים פסיכיאטרי, שם קיים סיכון שהוא יתמכר לתרופות.

למטופל אין צורך בטיפולים תרופתיים קפדניים או בדיקות מורכבות – כשהמטופל אינו זקוק לטיפול בהלם חשמלי למשל, הוא יכול להיות מאושפז בסביבה הנוחה יותר של הבית, בהשוואה לאשפוז פסיכיאטרי בבית חולים.

טיפול בצרכים הפיסיים של המטופל – בני המשפחה מקבלים הנחיות לקבי תזונה מיוחדת או תוכניות שיקום פיסי מיוחדות אותן ניתן לבצע בבית. לחלופין, ניתן לשכור שירותי אחות פסיכיאטרית הדואגת לביצוע תוכנית הטיפול.

התמיכה המשפחתית תורמת להצלחת הטיפול – מצבם של חלק מחולי הנפש הוא נורא, כך שחלק מהותי מהטיפול הוא החום והאהבה הניתנים בסביבה הביתית, בשילוב עם הטיפול המסור.

יתרונות אשפוז בבית

פסיכיאטר שמטפל בחולה נפש בביתו, נתפס יותר כחבר מאשר כמומחה קליני. הוא הופך לאדם אמיתי, ובמידה מסוימת, לאורח. כתוצאה מכך החולה משפר את הדימוי העצמי שלו ומוכן יותר לתקשר בפתיחות, כשהוא מתייחס לעצמו כאדם ולא כנזקק.

הפסיכיאטר מתרשם מהדינאמיקה המשפחתית ותרומתה לשיפור ההפרעות הרגשיות של המטופל. בני המשפחה האחרים מתגייסים לתהליך הטיפול, ומקדישים לבן המשפחה תשומת לב מיוחדת. הפסיכיאטר לומד מתוך התבוננות סביבו על נסיבות החיים של המטופל ומציע המלצות ליישום שיטות טיפול.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום