אשפוז כפוי

אשפוז כפויהסיפורים בתקשורת המדווחים על אשפוזים כפויים של אנשים הסובלים ממחלות נפשיות, מתמקדים בדרך כלל בגילויי אלימות מצד החולים כלפי אחרים, ולעיתים קרובות משמיטים את הנתונים העצומים לגבי חולים המתאבדים מדי שנה כתוצאה מהפרעת נפש פעילה המותירה אותם אבודים ומיוסרים נפשית מכדי שיוכלו להתמודד לבד עם ההפרעה.

בעוד הדיון לגבי הצדקת אשפוז כפוי ממשיך להתנהל, משפחות, קהילות וקלינאים חווים יום יום את הטרגדיה של מחלת נפש שאינה מזוהה וטיפולים שאינם יעילים.

האסונות הגדולים מגיעים בדרך כלל עם סוף מחריד שכמעט תמיד נובע מהידרדרות פסיכיאטרית ומניעת שירותים תומכים שיכלו להפוך את התוצאה בה אף אחד אינו מעוניין. אשפוז כפוי מבטיח התאוששות ממשבר נפשי ושיבה בטוחה לקהילה.

שלילת החירות לשם הצלת החיים

לחולי נפש מגיעה הזכות לקבל את הטיפול האינטנסיבי שיוביל להתאוששות מהתסמינים החמורים וימנע את הסיכון לפגיעה עצמית או סביבתית. אשפוז כפוי, למרות ההשלכות הנוגעות לאובדן החירות, מספק גישה מיידית לטיפולים הנחוצים, במקום להמתין להם ימים או שבועות.

ההחלטה לגבי הצורך באשפוז פסיכיאטרי מתקבלת בסמכות בית משפט, פסיכיאטר מחוזי, או מנהל בית חולים פסיכיאטרי. קלינאים המתמחים בבריאות הנפש נפגשים עם החולים ובני משפחותיהם במחלקה הפסיכיאטרית, ומסייעים להם קודם כל להשתחרר מהסטיגמה האופפת אשפוזים פסיכיאטרים, והחלפתה במודעות לנחיצות הטיפול.

תשומת לב מיוחדת מוצבת על יכולת המטופל לקבל את הטיפול הנדרש על מנת להבריא ולשוב לחיים בבית, בחברה ובעבודה. קבלת החלטות משותפות לגבי אופן הטיפול, כוללות את המטופל, הפסיכיאטר ובני משפחתו, כך שהמטופל נוטה בסופו של דבר לשתף יותר פעולה עם הטיפול, כשהוא שותף למהלכו.

יש צורך בעזרת המשפחות המשמשות כמערכת התראה מוקדמת על בעיות ביקיריהם. לרוב, אם כי לא תמיד, המשפחות הם המקור החשוב והיציב ביותר לתמיכה באדם עם מחלה נפשית, גם כשהוא מאושפז במחלקה סגורה.

המשמשות כמערכת התראה מוקדמת על בעיות ביקיריהם. לרוב, אם כי לא תמיד, המשפחות הם המקור החשוב והיציב ביותר לתמיכה באדם עם מחלה נפשית, גם כשהוא מאושפז במחלקה סגורה.

אשפוז כפוי מאפשר גם לאדם עם מחלת נפש, שהתייאש מאפשרות השיפור במצבו, למנוע החמרה בתסמינים, הימשכותם והתפתחותם למצב מסוכן, בו האשפוז הכפוי הוא מוצא כמעט בלתי נמנע. האשפוז מחייב את החולים, בני משפחותיהם ומערכת בריאות הנפש לזהות את הבעיות בשלב מוקדם, ובעזרת שיטות חדשות להעניק טיפולים יעילים.

שירותים הומאניים, המטפלים במחלקות פסיכיאטריות והמספקים התערבות מוקדמת כשיטת אשפוז כפוי, משפיעים על החולים, בני משפחותיהם וקהילותיהם. אך רופאים וחולים אינם צריכים להגיע למצבים אלו, שכן ניתן לקבל את הטיפולים באשפוז מרצון, למנוע את החמרת המצב, ובסופו של דבר להחלים או לפחות להתאושש באופן משמעותי.

במובנים מסוימים, אשפוז כפוי משנה את תסמיני המחלה ומוביל להצלחה. זהו טיפול יעיל ביותר, למרות שבתחילה הוא נראה כאילו הוא שולל את כבוד האדם וחירותו, אך בסופו של דבר מציל את חייו ולמעשה משיב לו את כבודו העצמי וחירותו.

אופן ביצוע אשפוז כפוי

תהליך ביצוע האשפוז מבוצע בהתאם לצעדים הבאים:

החולה ובני משפחתו מקבלים את הצו המורה על הצורך באשפוז כפוי מיידי – צו זה יוצא לאחר שהפסיכיאטר המחוזי משוכנע שהחולה מסוכן לעצמו ולסביבתו ומורה על הצורך באשפוז כפוי מיידי. לשון הצו כוללת את שם בית החולים הכללי או הפסיכיאטרי בו ישתכן החולה במחלקה פסיכיאטרית.

הובלת החולה לבית החולים – צעד זה מתבצע על ידי חברה המתמחה בהובלת חולים לבתי חולים פסיכיאטרים, ומרגע מתן ההוראה לגבי האשפוז, על נציגי החברה להתייצב בבית החולה בתוך שעה.

אבחון פסיכיאטריהחולה עובר אבחון על ידי פסיכיאטר מיומן הקובע את הצורך באשפוז הכפוי.

מעבר לאשפוז פסיכיאטרי – החולה מקבל הסברים לגבי מצבו הנפשי המצדיק את הצורך באשפוז ומקבל המלצה לאשפז את עצמו מתוך הסכמה. אם הוא מסרב, ניתנת הוראה לאשפזו בכפייה.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום