טיפול משפחתי

טיפול משפחתימהו טיפול משפחתי?

טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי רגיל, אך שונה בגישתו ובתפיסתו את האדם. בעוד מטפל רגיל רואה את האדם שמולו ותו לא, מטפל משפחתי רואה את האדם כחלק ממכלול משפחתי, ומנסה לפתור את בעיותיו כחלק מטיפול כולל בכל המכלול.

נשמע מסובך? כנראה, אבל החיים הם דבר מסובך מאוד, במיוחד כאשר מתעסקים עם נושאים הקשורים למשפחה. היתרון של שיטה זו גלום בכך שניתן להגמיש אותה מאוד לפי הצורך של המטופל – כחלק מטיפול זוגי, משפחתי או פרטני.

המטפל המשפחתי יכול לזהות בעייתיות מסוימת של אדם בקשר עם הוריו, מתוך כך עם ילדיו ואשתו וכדומה, ולכן הוא יכול לפתור את מכלול הבעיות, מתוך היכרות עם כלל המשפחה.

מתי טיפול משפחתי יעיל?

הטיפול נחשב למועיל במיוחד כאשר מדובר בנושאים הקשורים לעולם היחסים במשפחה. כיוון שעולם היחסים במשפחה משפיע מאוד כמעט על כל התחומים בחיינו, אפשרי לטפל כך בנושאים רבים.

ידוע כי הפסיכולוגים מטילים אחריות רבה על ההורים, נושא התפתחותם התקינה של ילדיהם. כמעט כל דבר בחיים הבוגרים מתקשר לחוויה מן העבר הקשורה להורים. הטיפול המשפחתי טוען – כדי להגיע לתוצאות טובות אני לא יכול לתת למטופל לדבר על ההורים.

המטופל צריך לדבר עם ההורים, להתעמת איתם או ללבן איתם את המשקעים מן העבר ורק כך ניתן יהיה לפתור את הבעיות.

באלו סוגי בעיות כדאי לטפל באמצעות הטיפול המשפחתי?

ראשית, במשפחות רבות מרגישים שמשהו לא כשורה. האווירה בבית עכורה, הילדים רבים, ההורים לא מרגישים את הרגשת הנחת מילדיהם ויש מצב של סבל בבית. דוגמא נפלאה לטיפול משפחתי כזה ניתן לראות בתוכנית הטלוויזיה "סופר-נני".

תוכנית זו מציגה את המודל הקלאסי של טיפול משפחתי – המטפלת מגיעה לבית המשפחה, מאתרת את הבעיות ואחר כך מכניסה שינויים שנוגעים לכל בני הבית, ולא רק לאחד מהם.

שנית, טיפול משפחתי יעיל כאשר ישנן בעיות קשות יותר, בעיות חינוכיות ואפילו בריאותיות שההורים מעוניינים לפתור. בעיות שקשורות להרחבת המשפחה – אימוץ, תפקוד לאחר לידה,, יחסי בני הזוג עם משפחות המוצא של כל אחד מהם, התמודדות של בני משפחה עם יציאה מהארון, גיל המעבר, פרישה משותפת לפנסיה, תאונה של אחד מבני הזוג או הילדים או חזרה בתשובה של מישהו מבני המשפחה, דבר שמשפיע ללא ספק על כל בני הבית.

גם במקרים של הפרעות אכילה, הפרעות שינה, קשיי הסתגלות של הילדים בבית הספר, לקויות קשב וריכוז וכדומה – המטפל המשפחתי מאתר את הבעיה כמכלול, ומנסה לפתור אותה עבור כל אחד מבני הבית בנפרד.

ניקח לדוגמא משפחה של שתי בנות כאשר לבת הגדולה יש אנורקסיה. האם תקבל טיפול על חלקה הלא מודע ועל תפקודה במהלך מחלתה של הבת.

גם האב יצטרך ללמוד כיצד עליו להגיב לעובדה שבתו חולה במחלה. האם העדיפו ההורים את הבת הקטנה? האם לא העניקו תשומת לב מספיקה לקטנה? כל העניינים הללו עולים תוך כדי הטיפול ובאים על פתרונם במהלכו.

מי רשאי להיות מטפל משפחתי?

טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי לכל דבר ולכן מי שנותן אותו יכול להיות אך ורק פסיכולוג או מי שהוסמך לטיפול פסיכולוגי כמו פסיכיאטר או עובד סוציאלי קליני. . מצד שני לא כל פסיכולוג / עו"ס יכול להיות מטפל משפחתי אלא רק מי שעבר הסמכה לטיפול משפחתי.

מטפלים משפחתיים מוצאים פתרונות גם במקרים שבהם נראה כי אין אפשרות ליצור טיפול משפחתי – כאשר אחד מבני המשפחה איננו מעוניין בטיפול לדוגמא. לרוב, הטיפול הזה יוצר מצב שבו כולם מעוניינים לפתור את הבעיות אחת ולתמיד.

כאמור, רק פסיכולוגים/מטפלים בעלי הכשרה מתאימה יוכלו לטפל בטיפול משפחתי כיוון שזוהי מלאכה עדינה ומורכבת ולא כל פסיכולוג / מטפל מתאים לכך.

הימנעות מקבלת טיפול משפחתי

על אף התועלות הרבות שניתן להפיק במסגרת טיפול משפחתי, ישנן משפחות שנמנעות מפנייה למסגרת טיפולית זו.

הסיבות להימנעות

ישנן משפחות שקשה להן עם העובדה ש"משהו לא טוב" קורה אצלן. מבוכה, בושה או רצון "להשאיר כביסה מלוכלכת בבית" מונעים מהן קבלת טיפול משפחתי מקצועי. הצורך לחשוף בפני אדם זר נושאים פרטיים – שקרים, סודות, מתחים וכעסים, מרתיעים ומשאירים את המשפחה הנאבקת בקשיים, ללא עזרה.

משפחות אחרות לא יפנו לטיפול משפחתי כי הן מאמינות שביכולתן לפתור את הבעיות בעצמן, או כי הן קטנות אמונה ביכולתו של גורם חיצוני, גם אם מדובר באיש מקצוע, לשפר את המצב המתוח כל-כך בבית.

הסרת החסמים

הקושי להיחשף בפני מטפל משפחתי מוסמך מצריך מהמשפחה שחרור דפוסים מעכבים ונטרול מחשבות בלתי מקדמות המבוססות על "מה יחשבו עלינו". ההבנה שהטיפול הוא דיסקרטי לחלוטין ועל המטפל מוטלת חובת סודיות על פי חוק עשויה לסייע, כמו כן התובנה שהמטפל הוא איש מקצוע מנוסה בתחומו ומתוקף כך ביכולתו להעניק פתרונות ייחודיים – מקדמת. חשובה ההבנה הבסיסית שפנייה לטיפול איננה הבעת חולשה, להפך. 

קבלת הטיפול

האם הייתם מהססים בפנייה למרפאה, אם מי מבני המשפחה היה מפגין תסמיני חולי? אזי שהדבר דומה – כשיש תסמינים של חולי בתקשורת המשפחתית, קבלת טיפול משפחתי זה הדבר הנכון לעשות. טיפול משפחתי כולל הצפה של המשקעים: אפשר לשחרר הכל – לספר, להתעמת אם צריך, לבכות, לצעוק ולנקות את כל הרגשות שהצטברו לאורך השנים. עצם שחרור הדברים בקול רם אחד מול השני יחולל שיפור ניכר. בנוסף, המטפל יעניק למשפחה כלים שימושיים ליצירת תקשורת טובה, יחסי אמון וכנות אשר יביאו לריפוי וליצירת אווירה תומכת, נעימה וכנה בבית.

לסיכום, טיפול משפחתי יכול לסייע ולהקל במגוון של מצבים, בתקופות של משבר, במצבים של גירושים או תקופות קשות אחרות ולכן אם אתם חווים תקופה כזו, כדאי שלא להתעלם או להזניח את זה וממש לקחת את זה בכובד ראש וברצינות כי טיפול כזה לגמרי יכול להקל, לאזן את המצב ולהרגיע את הרוחות. 

טיפול משפחתיטיפול משפחתי הוא סוג של טיפול פסיכולוגי המבוצע כדי לסייע לבני המשפחה לשפר את התקשורת ביניהם ולפתור בעיות. הטיפול ניתן לרוב על ידי פסיכולוג קליני או מטפל מורשה. בדרך כלל מדובר במסגרת טיפול לטווח הקצר, במהלכו משתתפים כל בני המשפחה או רק אלו הזקוקים, יכולים או מעוניינים להשתתף.

תכנית הטיפול תלויה במצב המשפחתי, ומפגשי הטיפול מלמדים את בני המשפחה מיומנויות להעמקת הקשרים המשפחתיים ולהתמודדות עם תקופות מלחיצות, כשניתן להשתמש בכלים גם לאחר תום התהליך.

באילו מצבים נפשיים נדרש הטיפול?

טיפול משפחתי מסייע לשיפור מערכות יחסים בעייתיות בין בני הזוג, בין ההורים לילדים או בין בני משפחה אחרים. ניתן להתייחס במסגרת הטיפול לנושאים ספציפיים, כגון בעיות בחיי הנישואין, בעיות כלכליות, סכסוכים בין הורים לילדים או השפעות שימוש בסמים או מחלת נפש על המשפחה כולה.

הטיפול מתבצע במקביל או לאחר סוגים אחרים של טיפול בתחום בריאות הנפש, במיוחד אם אחד מבני המשפחה סובל ממחלת נפש או הפרעת התמכרות הכרוכה אף בטיפול פרטני או שיקומי. לדוגמה, טיפול משפחתי מסייע לבני המשפחה להתמודד עם קרוב משפחה הסובל מסכיזופרניה, אך החולה עצמו צריך להמשיך עם תכנית הטיפול האישית שלו, שעשויה לכלול תרופות, ייעוץ או טיפול אחר של אחד על אחד.

במקרה של התמכרות, כל בני המשפחה יכולים להשתתף בטיפול, ואילו האדם הסובל מהתמכרות מקבל טיפול הכרוך במגורים בסביבה טיפולית מקצועית. לעיתים יכולים בני המשפחה להשתתף בטיפול גם אם האדם המכור לא קיבל טיפול לבעייתו, או לא השלים אותו.

טיפול משפחתי שימושי בכל מצב משפחתי הגורם ללחץ, צער, כעס או קונפליקטים. הוא מסייע לבני המשפחה להבין יותר זה את זה ולתפקד יחד.

כיצד פועל הטיפול?

טיפול משפחתי בדרך כלל מביא מספר בני משפחה יחד לפגישות טיפוליות. יחד עם זאת, אחד מבני המשפחה יכול לראות מטפל משפחתי בנפרד. המפגשים נמשכים בדרך כלל חמישים דקות עד שעה. הטיפול מתבצע בדרך כלל לטווח הקצר, ונמשך פחות מחצי שנה. יחד עם זאת, תדירות המפגשים ומספר הפגישות תלוי במצב הפרטני של המשפחה והמלצות המטפל.

במהלך הטיפול, נבחנת יכולת בני המשפחה לפתור בעיות ולהביע מחשבות ורגשות. התהליך חוקר תפקידים במשפחה, כללים ודפוסי התנהגות על מנת לזהות בעיות התורמות לסכסוך, כמו גם שיטות לעבור דרך בעיות אלו. טיפול משפחתי מסייע לזהות את נקודות החוזק של המשפחה, כגון יכולת של בני המשפחה לסייע זה לזה, כמו גם את החולשות, כגון קשיי תקשורת גלויה.

לדוגמה, נניח שהבן הבוגר במשפחה סובל מדיכאון. בני המשפחה אינם מבינים את הדיכאון שלו או את הדרך הטובה ביותר להציע תמיכה. למרות שההורים מודאגים לגבי המצב הבריאותי של הילד, שיחות איתו או עם בני משפחה אחרים מתפתחים לוויכוחים וכל הצדדים חווים תסכול וכעס. התקשורת פוחתת, החלטות סותרות מתקבלות, והקרע המשפחתי מתרחב וגדל יותר.

במצב כזה, טיפול משפחתי מסייע לבני המשפחה לאתר במדויק את הבעיות הספציפיות ואת הדרך בה בני המשפחה יכולים לפעול על מנת לשפר את המצב. בהנחיית המטפל, הם לומדים שיטות חדשות לתקשורת והתגברות על דפוסים שאינם בריאים בהתייחסות לכל אחד מבני המשפחה. ניתן להגדיר מטרות אישיות ומשפחתיות ולעבוד על הדרכים להשגתן. בסוף התהליך, בן המשפחה הסובל מדיכאון מצויד טוב יותר בכלים להתמודדות עם הדיכאון שלו, וכל בני המשפחה משיגים תחושת הבנה ושיתוף.

יעילות הטיפול המשפחתי

טיפול משפחתי אינו פותר באופן אוטומטי סכסוכים במשפחה או מעלים כבמטה קסם מצבים שאינם נעימים, אך הוא מסייע לבני המשפחה להבין יותר זה את זה ומספק כישורים להתמודדות עם מצבים בעייתיים באופן יעיל יותר.

סיוום חאייק
סיוום חאייק

עובדת סוציאלית קלינית, טיפול רגשי במתבגרים ומבוגרים. הורים ומתבגרים, הדרכות הורים וטיפולים דיאדיים. יסיון רב בתחום בריאות הנפש ושיקום, ליווי משפחות ויחידים. קליניקה במרכז תל אביב ובצפון הישן תל אביב, מקבלת גם בזום